AFP

In Somalië is het vanaf dit jaar verboden om Kerst te vieren op openbare plekken. Volgens de Somalische regering is de kerstviering een bedreiging voor de islamitische waarden van het land. "In ons land horen moslims geen Kerst te vieren", liet een woordvoerder weten.

De veiligheidsdiensten in Somalië zijn geïnstrueerd om grote groepen die Kerst vieren uit elkaar te drijven. Het is voor buitenlanders toegestaan om stil te staan bij de christelijke feestdagen, mits zij dat doen in besloten kring.

Er wonen weinig christenen in het Afrikaanse land, dat in 2009 sharia-wetgeving invoerde. Somalië is na Brunei het tweede land dat een verbod op Kerst uitvaardigt. In Brunei kunnen moslims die Kerst vieren een jarenlange gevangenisstraf krijgen.

Al-Shabaab

Somalische media melden dat de regering met het verbod de islamitische terreurgroep al-Shabaab mild wil stemmen. De regering zou hopen dat terroristen minder aanslagen zullen plegen, als christelijke tradities openlijk worden afgewezen.

De afgelopen jaren heeft het Somalische leger, met de hulp van militairen van de VN en de Afrikaanse Unie, al-Shabaab verdreven uit een aantal belangrijke steden. De terreurgroep pleegt echter nog vaak aanslagen.

STER reclame