ANP

De Inspectie voor de Gezondheidszorg doet onderzoek naar twee commerciële klinieken waar chronisch zieke patiënten stamcellen krijgen ingespoten. Om stamceltransplantaties te mogen doen, is een vergunning nodig en die hebben die klinieken niet.

Beide klinieken gingen deze zomer open, schrijft de Volkskrant. De ene is de Tianmen-kliniek in Rotterdam, waar patiënten met parkinson, reuma en de ziekte van Lyme naartoe gaan. Tianmen-arts John Setyo zegt in de krant dat hij niet wist dat hij een vergunning nodig had. Hij is er tijdelijk mee gestopt "totdat wij een officiële vergunning krijgen van Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Onze excuses daarvoor!", meldt de website.

De andere is het centrum voor gewrichtsklachten Orthoklinika in Amsterdam dat zich in de behandeling van artrose en gewrichtspijn specialiseert. Behandelend arts Herman de Boer zegt in de Volkskrant dat hij geen vergunning nodig heeft, omdat hij de stamcellen van de patiënt zelf terug spuit zonder dat zij een bewerking hebben ondergaan.

Verwerpelijk

Stamceldeskundigen noemen de behandelingen in deze klinieken 'verwerpelijk'. Patiënten betalen duizenden euro's voor behandelingen waarvan de werking niet is bewezen. Bij de Tianmen-kliniek kost een behandeling tussen de 1500 en 30.000 euro, bij Orthoklinika 3000 euro.

Op de website van de Vereniging tegen Kwakzalverij worden de behandelaars 'stamcelcowboys' genoemd. 

STER reclame