Hugo Janssen / NOS

V&D moest uitstel van betaling aanvragen, omdat de Amerikaanse eigenaar van de warenhuisketen niet langer bereid is extra geld in het concern te steken. Dat zegt de woordvoerder van V&D, Edwin van Wijk.

"Onze problemen zijn te overzien", zegt Van Wijk. "Op korte termijn is er een liquiditeitstekort, maar op lange termijn is het verdienmodel kloppend. Maar de financier wil de overbrugging niet leveren."

De Amerikaanse eigenaar Sun Capital investeerde deze zomer 47 miljoen euro in het warenhuis. Volgens V&D-topman John van der Ent was het concern met die toezegging voor vier jaar uit de geldzorgen. 

"We hadden de verwachting en de hoop dat we de komende jaren geen gedoe zouden hebben. Dan verwacht je niet dat dit gebeurt", zegt Van Wijk.

Verlies

Investeringsmaatschappij Sun Capital kocht V&D in 2010 van detailhandelsbedrijf Maxeda. De Amerikanen hebben nog niet veel plezier van hun koop gehad. V&D heeft de afgelopen jaren alleen maar met verlies gedraaid. 

"In de afgelopen vijf jaar hebben we aanzienlijk geïnvesteerd in kapitaal en middelen in een poging V&D te transformeren in de winkelketen die wij voor ogen hadden", schrijft Sun Capital in een verklaring. 

"De aanhoudend verslechterende handel in de decemberperiode heeft erin geresulteerd dat V&D voor 2016 nu financiering nodig heeft van een onhoudbaar niveau."

V&D heeft een financiering nodig van een onhoudbaar niveau.

Eigenaar Sun Capital

De winkels van het warenhuis blijven voorlopig open. Van Wijk: "Ook tussen Kerst en Oud en Nieuw zal het werk gewoon verder gaan. Dit is niet het begin van het einde."

De webwinkel is wel gesloten. "We willen niet dat mensen iets bestellen en dat we het straks niet kunnen leveren. Alles wat tot nu toe besteld en betaald is, wordt ook geleverd", belooft Van Wijk.

STER reclame