Burgemeester Miranda de Vries tijdens de persconferentie
NOS Nieuws

Geen azc voor 1500 mensen in Geldermalsen, overleg over nieuw voorstel

Het voorstel van het gemeentebestuur van Geldermalsen om 1500 asielzoekers op te vangen is van tafel. Dat heeft burgemeester De Vries op een persconferentie bekendgemaakt.

De verantwoordelijkheid van Geldermalsen blijft overeind, voegde De Vries eraan toe, zonder daarover uit te weiden. Ze benadrukte dat toekomstige besluitvorming in dialoog met de inwoners zal plaatsvinden. De Vries is er naar eigen zeggen van overtuigd dat er vanuit de samenleving een nieuw plan zal komen als er "meer rust en tijd" wordt genomen.

De Vries zei verder dat "de gekozen snelheid en de grootte" een inschattingsfout was, waarbij te gemakkelijk voorbijgegaan is aan zorgen bij inwoners van de gemeente.

Burgemeester: voorstel van de baan

De burgemeester ging ook in op de rellen rond de raadsvergadering van een week geleden. De Vries sprak van buitensporig geweld en ze bedankte de politie en beveiligingsmedewerkers die "met gevaar voor eigen lijf en leden standhielden om ons en de lokale democratie te beschermen". De gebeurtenissen hebben "diepe wonden geslagen in de samenleving en de democratie", aldus De Vries.

Tijdens de rellen werden veertien mensen opgepakt. Acht van hen werden al snel vrijgelaten omdat ze verdacht werden van kleine misdrijven als belediging en vernieling. Het OM zal de rechter-commissaris vanmiddag vragen om de hechtenis van vijf verdachten te verlengen. Ook wil het OM dat een verdachte die werd vrijgelaten alsnog wordt vastgezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl