ANP

Er kan weleens een einde komen aan een van de bekendste warenhuizen van Nederland: V&D. In 1887 opende de eerste locatie zijn deuren in Amsterdam, anno 2015 zijn er 63 winkels en werken er ruim 10.000 mensen. Ooit was het een succesformule, maar sinds begin dit jaar verkeert het bedrijf in de problemen. Gisteren vroeg V&D uitstel van betaling aan.

In januari kondigde het concern forse maatregelen aan: het salaris van het personeel moest worden gekort met bijna 6 procent en er werden banen geschrapt op het hoofdkantoor. Dat was nodig om te overleven in de snel veranderende markt en om de steun van aandeelhouders en banken te houden, zei de directie. De maatregelen stuitten op hevig protest van de vakbonden en het personeel.

De problemen kwamen niet uit de lucht vallen, het bedrijf had het al langer zwaar. In 2013 en 2014 leed V&D al tientallen miljoenen verlies. Daardoor kwam V&D eind 2013 terecht bij de afdeling Bijzonder Beheer van de banken, die bedrijven in zwaar weer begeleidt.

'V&D niet meer de succesformule van vroeger'

Ook kwam het warenhuis in botsing met de verhuurders van de winkelpanden. V&D wilde een huurvrije periode van vier maanden en een lagere huurprijs. Er werd lang onderhandeld, maar in februari leek de winkel gered: V&D-eigenaar Sun Capital, de banken en de verhuurders kwamen tot een akkoord

Ondanks het resultaat, keerde de rust niet terug. Verschillende verhuurders zetten hun handtekening niet onder het akkoord en sleepten het bedrijf voor de rechter. Ook de vakbonden zetten het kort geding tegen de salarisverlaging gewoon door. De lonen werden uiteindelijk niet verlaagd, maar er moesten wel vierhonderd banen verdwijnen.

Nieuwe strategie

In het voorjaar kwam de nieuwe topman van V&D, John van der Ent, met een nieuwe strategie om het bedrijf uit het slop te trekken. Zo ging het warenhuis zich meer richten op damesmode en kregen filiaalmanagers meer mogelijkheden om lokale producten in te kopen. Ook werd meer ingezet op La Place. Er kwam onder meer kookgerei in de schappen met het merk van de restaurantketen erop. 

V&D sinds begin bekend om onveranderlijkheid

Het resultaat van die operatie zou pas later duidelijk worden, zei Van der Ent. Hij verwachtte dat V&D op zijn vroegst in 2017 weer winstgevend zou worden.

In juli meldde Van der Ent nog dat het bedrijf voor zeker vier jaar financieel uit de zorgen was door een flinke investering van eigenaar Sun Capital. Maar die vier jaar duurden uiteindelijk nog geen vijf maanden.

STER reclame