AFP
NOS Nieuws

Amnesty: Rusland pleegt mogelijk oorlogsmisdaden

Rusland pleegt mogelijk oorlogsmisdaden bij de strijd in Syrië. Bij sommige Russische bombardementen op burgerdoelen zijn ongeleide clusterbommen gebruikt, zegt mensenrechtenorganisatie Amnesty International. Tussen september en november zijn daarbij zeker tweehonderd burgers omgekomen.

"Sommige Russische aanvallen lijken direct tegen burgers of burgerdoelen gericht te zijn geweest. Daarbij werden woonwijken aangevallen waar geen duidelijk militair doel aanwezig was, en zelfs medische voorzieningen, met doden en gewonden onder de burgerbevolking als resultaat", zegt Amnesty-directeur Philip Luther. "Dit soort aanvallen zijn mogelijk oorlogsmisdaden."

Uitzoeken

De Russische regering zegt niet te weten of de beschuldigingen van Amnesty juist zijn. Het ministerie van Defensie zal dat uitzoeken, zei een woordvoerder van president Poetin.

Vorige week maakte de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch melding van zeker twintig bombardementen met clusterbommen in Syrië sinds 30 september, het begin van de Russische deelname aan de oorlog.

Rusland sprak de beschuldigingen tegen en zei dat het zich aan internationale wetten houdt. Het is vaak niet vast te stellen of bombardementen door Russen of Syrische militairen zijn uitgevoerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl