NOS Nieuws

Geregistreerd partnerschap voor Griekse homostellen

'Het is een geweldig eerste stap'

Griekenland heeft een wet aangenomen die het homo's en lesbiennes mogelijk maakt een geregistreerd partnerschap aan te gaan. De wet werd met 193 van de 300 stemmen aangenomen.

Hoewel trouwen nog niet mogelijk is, is de nieuwe wet goed nieuws zegt NOS-verslaggever Conny Keessen in het NOS Radio 1 Journaal. Griekenland is een van de laatste landen binnen de Europese Unie waar homo's en lesbiennes een samenlevingscontract mogen aangaan.

Uitschot

Dat de wet er nu pas is, komt volgens Keessen door de invloed van de orthodoxe kerk. Voor hen was homoseksualiteit lang een taboe. "De laatste tijd hebben bisschoppen zich fel uitgelaten over deze wetten", zegt Keessen. "Een bisschop die homo's als uitschot van de samenleving bestempelde spande de kroon."

Behalve in de kerk, was er ook in de samenleving en het parlement weerstand tegen de wet. Zo wilde de populistische rechtse regeringspartner van Syriza niet instemmen met het voorstel. Daardoor was de partij van premier Tsipras afhankelijk van de steun van andere oppositiepartijen.

De kroon werd gespannen door een bisschop die homo's als uitschot van de samenleving bestempelde

NOS-correspondent Conny Keessen

Doordat Syriza steun bij andere partijen moest zoeken, zijn er concessies gedaan. Zo hebben homoseksuele partners wel gelijke rechten op juridisch en fiscaal gebied en op het gebied van erfrecht. Maar zijn adoptie en voogdij over kinderen niet in de plannen opgenomen.

In 2013 werd Griekenland door het Europese Hof voor de rechten van de mens op de vingers getikt vanwege de ongelijke rechten voor homoseksuele partners. Volgens Keessen is deze wet een belangrijke stap, maar moeten homo's en lesbiennes nog wel even geduld hebben voordat ze ook mogen trouwen. "Er mag dan nog wel weerstand zijn in de samenleving, maar er is veel veranderd in de afgelopen jaren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl