V&D in Groningen gaat later open
NOS NieuwsAangepast

V&D krijgt uitstel van betaling

De directie van V&D heeft gisteren uitstel van betaling aangevraagd. De rechtbank in Amsterdam heeft dat uitstel verleend en twee bewindvoerders aangesteld. Om 09.00 uur worden de filiaalhouders ingelicht.

Het bedrijf zegt in een verklaring dat het de afgelopen maanden is geconfronteerd met een aantal incidenten en onvoorziene omstandigheden, waaronder de indian summer in de maanden november en december. Dat leidde tot een dalende omzet en een tekort. "De aandeelhouder en financier van de groep bleek helaas niet langer bereid, om dit af te dekken en de bestaande financiering te continueren."

Een van de andere incidenten was de ondergang van Dixons. In een aantal V&D-filialen zat een winkel van Dixons, waarvan V&D tot aan het faillissement van de elektronicaketen van profiteerde.

Al langer problemen

De warenhuisketen heeft het al langere tijd moeilijk. Begin dit jaar besloot V&D dat het personeel 5,8 procent loon moest inleveren. Dat ging uiteindelijk niet door, maar er moesten wel 400 banen verdwijnen. Ook dwong V&D een huurverlaging af.

Investeringsmaatschappij Sun Capital stak miljoenen extra in het bedrijf, waarmee V&D voorlopig weer vooruit zou moeten kunnen.

V&D kreeg vier jaar de tijd om er weer bovenop te komen, legt economieredacteur Nik Wouters uit. "In maart begon het bedrijf vol energie met een frissere collectie en zette meer in op restaurantketen La Place. Maar als je na een paar maanden ziet dat de resultaten achterblijven, dan wordt het heel lastig om de winkels open te houden."

Dat het bedrijf nu uitstel van betaling heeft aangevraagd, zegt volgens Wouters iets over de staat waarin het bedrijf verkeert. "December is de maand waarin het geld moet worden verdiend. Als je uitstel van betaling aanvraagt in deze topmaand, dan sta je er wel heel slecht voor."

Alle vestigingen van V&D en La Place blijven open, alleen de webshop wordt tot nader order gesloten.

V&D's in Groningen en Amsterdam later open

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl