NOS
NOS Voetbal

Van Praag: als het mij was overkomen, was ik opgestapt

Michael van Praag was er duidelijk over: als mij was overkomen wat Michel Platini nu is overkomen, was ik opgestapt als voorzitter van de UEFA. Ik had als onafhankelijk persoon geprobeerd mijn naam te zuiveren."

De voorzitter van de Nederlandse voetbalbond (KNVB) en de vice-voorzitter van de UEFA reageerde dinsdagavond in Nieuwsuur op de schorsingen van acht jaar voor voorzitter Sepp Blatter van de FIFA en voorzitter Michel Platini van de UEFA wegens een dubieuze betaling van 1,8 miljoen euro.

Van Praag: ik ben geschikt voor het voorzitterschap UEFA

Van Praag pleit al geruime tijd voor een flinke schoonmaakbeurt in de wereld van de voetbalbestuurders. Over zijn baas bij de UEFA wil hij nog geen oordeel vellen. "Ik vertrouw mensen tot het tegendeel bewezen is. Maar dat vertrouwen in hem heeft wel een enorme knauw gehad", zei hij over dubieuze transactie tussen de twee topbestuurders.

"Als je het verhaal van Platini en de advocaat van Platini hoort, denk je dat het best zo gegaan kan zijn. Maar er ligt ook een 54 pagina's tellend rapport van de ethische commissie van de FIFA. Dat heeft tot deze straffen geleid"', aldus Van Praag. "De UEFA steunt Platini in zijn poging zijn naam te zuiveren. Dat is ook mijn positie. Iedereen heeft het recht zijn onschuld te bewijzen."

Wat ik gisteren zag - zijn gelaat en hoe hij het deed - was bijna abnormaal.

Michael van Praag over Sepp Blatter

Blatter en Platini hebben aangekondigd naar het internationaal sporttribunaal (CAS) te stappen, het hoogste orgaan in de sportwereld. "Als het CAS Platini ook schuldig acht, is het duidelijk wat de KNVB en ik ervan denken. Eind januari weten we dat."

Van Praag stelde dat hij capabel genoeg is om de functie van Platini over te nemen. Of hij zich ook kandidaat stelt als de schorsing van Platini gehandhaafd blijft, liet hij in het midden. "Ik heb altijd mijn verantwoordelijkheid genomen. Michel Platini is echter nog de president van de UEFA en wordt misschien wel vrijgesproken. Dan moet je het niet hebben over de opvolging. Als de schorsing blijft staan, ontstaat er nieuwe situatie. Er zijn landen die mij als alternatief zien, maar ook landen die het niet zo zien."

Blatters pleister en baard stonden Van Praag niet aan

Ontluisterend

Van Praag had maandag met verbazing naar de persconferentie van Sepp Blatter zitten kijken. "Een ontluisterende vertoning. Wat ik gisteren zag - zijn gelaat en hoe hij het deed - was bijna abnormaal. Misschien was het wel een truc van zijn advocaat om medelijden op te wekken. Ook bij de mensen die over hem moeten oordelen."

Van Praag was de eerste die Blatter vorig jaar openlijk hard aanpakte. Hij wil nu dat er doorgepakt wordt. "Dit is voor het aanzien van het voetbal een drama. Als de voorzitter van de FIFA en de UEFA worden geschorst is er iets aan de hand. Ik denk hetzelfde als de voetbalfan. Het is niet alleen schadelijk voor het voetbal, maar ook voor het ambt van bestuurder. Het moet bij de tak en wortel worden uitgeroeid."

Volledig interview Van Praag in Nieuwsuur

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl