ANP
NOS Nieuws

Colombia legaliseert medi-wiet

In Colombia is het gebruik van marihuana voor medische doeleinden nu toegestaan. President Juan Manual Santos heeft een decreet getekend waarin hij het telen en verkopen van medi-wiet legaliseert.

Als genotmiddel blijft cannabis strafbaar in Colombia, onderstreepte Santos, die ooit heeft toegegeven dat hij zelf wiet heeft gerookt toen hij in de jaren 70 journalistiek studeerde.

Colombia is berucht als de grootste 'leverancier' van cocaïne aan landen als de VS. De Amerikanen steunen het land sinds 2000 in de strijd tegen de drugkartels, waarbij ook cocaplantages worden vernietigd.

Schipperen

Santos zei na het ondertekenen van het decreet dat de legalisering op geen enkele manier afbreuk doet aan zijn inspanningen om illegale drugs te bestrijden en de drugshandelaren te vervolgen.

Tegenstanders twijfelen daaraan en zeggen dat Santos met zijn beleid begint te schipperen door net als landen als Mexico en Chili softdrugs geheel of gedeeltelijk te legaliseren.

Voorstanders van het nieuwe beleid zeggen dat naar schatting 400.000 Colombianen die lijden aan epilepsie baat kunnen hebben bij medi-wiet. De medicinale cannabis wordt ook gebruikt bij kanker, ms of reuma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl