Een volle trein op Utrecht CS ANP

Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur is positief over de extra maatregelen die de Nederlandse Spoorwegen nemen vanwege de drukte die volgend jaar wordt verwacht in de treinen. 

"Het zal niet voor alle reizigers op elk moment van de dag altijd voldoende zijn, maar het is beter dan de situatie die ik eerder aantrof", zegt ze tegen de NOS. "Als er drukke treinen zijn, is het belangrijk dat we er alles aan doen om zoveel mogelijk materiaal in te zetten om mensen te helpen door de spits heen te komen. Het is goed dat dat nu voorligt."

NS zet bussen en oude treinen in tegen drukte in 2016

Reiziger op 1

De NS maakte vandaag bekend dat onder meer oude dubbeldekkers terugkeren op het spoor en dat de oude Mat '64-treinen langer blijven rijden. Ook wordt niet-noodzakelijk onderhoud deels uitgesteld en worden bussen ingezet op de knelpunten.

"De NS heeft de reiziger op nummer 1 staan en op dit soort momenten kunnen ze dat laten zien", zegt Dijksma. "Ik ben tevreden, maar we zijn er nog niet. We moeten samen met consumentenorganisaties de vinger aan de pols houden de komende tijd."

Eén van de organisaties, Rover, is tevreden over de extra maatregelen. Maar de club verwacht niet dat de problemen straks verleden tijd zijn: "Uit ons meldpunt blijkt dat veel overvolle treinen samenhangen met vertragingen en incidenten, waarvan er dagelijks te veel zijn op het spoor."

Rover zegt dat het de ontwikkelingen op de voet zal volgen om te zien of de maatregelen voldoende effect hebben.

STER reclame