Schilderijen van Joan Miró
NOS Nieuws

Portugal mag schilderijen Miró voorlopig niet verkopen

De Portugese overheid mag een verzameling schilderijen van de Spaanse kunstenaar Joan Miró voorlopig niet verkopen aan het buitenland. De hoogste bestuursrechter van Portugal zegt dat de kunstwerken in Portugal moeten blijven.

De zaak wordt terugverwezen naar een lagere rechter, die had geoordeeld dat de kunst wel verkocht mag worden. De Portugese openbare aanklager was in beroep gegaan tegen deze uitspraak.

De kunstcollectie bestaat uit 85 werken van de surrealistische schilder Joan Miró. De kunstverzameling was eigendom van de bank BPN, maar toen deze in 2008 werd genationaliseerd kwam de collectie in handen van de overheid.

Gat in de begroting

De regering wilde de kunst vorig jaar verkopen via het Britse veilinghuis Christie's. Met de opbrengst, die zou kunnen oplopen tot 100 miljoen euro, wilde de Portugese staat een gat in de begroting dichten.

In Portugal was veel verzet tegen de plannen voor de verkoop, vooral onder kunstliefhebbers die vinden dat de kunst publiek bezit is. De Portugese openbare aanklager spande een rechtszaak aan om de verkoop te voorkomen. Ook het veilinghuis stond aanvankelijk sceptisch tegenover de verkoop. Christie's wilde eerst duidelijkheid over wie de eigenaar was van de kunstwerken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl