Een boterham met pindakaas
NOS Nieuws

'Pindakaas met kwart suiker uit de schappen'

Zeven supermarkten stoppen met de verkoop van Pindakaas Light van het Plus-huismerk. De actiegroep Foodwatch zegt dat Plus, Coop, Dirk, Deen, Dekamarkt, EMTE en Hoogvliet dat hebben toegezegd nadat de pindakaas was genomineerd voor het Gouden Windei, de prijs voor het meest misleidende product. Foodwatch is de initiator van die prijs.

In de bewuste pindakaas zijn pinda's vervangen door pure glucosesiroop. Het vetpercentage is daardoor veel lager dan bij gewone pindakaas, maar het suikergehalte is ruim verviervoudigd. In iedere 100 gram Pindakaas Light zit nu zo'n 27 gram suiker.

'Doorn in het oog'

Het was Foodwatch naar eigen zeggen "een doorn in het oog" dat de pindakaas met de toevoeging light werd verkocht. Dat mocht overigens wel, omdat het vetpercentage 30 procent lager was dan bij gewone pindakaas.

De supermarkten hebben Foodwatch beloofd om met een betere versie van de pindakaas te komen of het broodbeleg helemaal uit de winkels te halen.

Voor het Gouden Windei zijn ook producten van onder meer Aldi, Liga en Albert Heijn genomineerd. Een te hoog suikergehalte is een terugkerend probleem bij de genomineerden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl