Een gewapende agent op het vliegveld van Bali EPA

De autoriteiten in Indonesië zoeken met man en macht naar de leiders van een groep IS-sympathisanten. De zoektocht, van onder meer anti-terreureenheden, is een gevolg van arrestaties in het weekend. Bij die actie, ook gericht tegen IS-aanhangers, werden alleen "ondergeschikten" opgepakt.

In totaal werden vrijdag en zaterdag op Java zeven mensen gearresteerd. Ze zouden banden hebben met IS en een aanslag op Nieuwjaarsdag hebben voorbereid. De politie nam bij huiszoekingen ook spullen in beslag, waaronder materiaal om explosieven te maken.

Veiligheidsdiensten in Indonesië zijn voor de feestdagen in opperste staat van paraatheid. Zo'n 150.000 agenten en militairen bewaken de komende dagen kerken, stations en vliegvelden. In het kader van die operatie worden ook razzia's gehouden om mensen die als veiligheidsrisico worden gezien te kunnen oppakken. 

Indonesië is het land met de grootste moslimbevolking ter wereld: ruim 200 miljoen. Het aantal Indonesische Syriëgangers is met naar schatting 700 relatief laag. In Indonesië zelf zouden ook nog enkele honderden IS-aanhangers zitten.

STER reclame