Licht zet inbrekers in het zicht Politie
NOS Nieuws Binnenland

Meer inbraken tijdens feestdagen: waarschuw je buren!

De politie waarschuwt op verschillende plaatsen voor een inbraakpiek tijdens de feestdagen. De gouden tip die politieman Cor Spruijt de mensen meegeeft: "Als je Tweede Kerstdag gezellig uit eten gaat en je buren doen dat niet, waarschuw ze dan dat je niet thuis bent. Zij kunnen op je huis letten." 

Het aantal woninginbraken daalt al jaren, maar in deze periode is er traditioneel een toename in het aantal inbraken. Dat gebeurt het meest op de twee kerstdagen en op oudjaarsdag, tussen 17.00 en 21.00 uur.

Donkere steegjes

In de regio Westland is het aantal woninginbraken de laatste jaren gedaald, maar het laatste jaar stagneert de daling. Daarom trekt de politie eropuit om mensen te waarschuwen. 

Wijkagent Nicky Ruijter in De Lier weet precies waar inbrekers zich verstoppen: in donkere steegjes en achter muurtjes en heggen. Als ze een hoge heg ziet, belt ze de gemeente met de vraag of er gesnoeid kan worden.

'Als je een tang hebt, kun je zo het slot afbreken'

Een medewerker van de politie waarschuwt mensen voor een slot dat uitsteekt. Verslaggever Colette van Nunen ging met de politie op pad, tijdens een preventie-actie.

Bij donkere huizen met slechte sloten belt Ruijter aan. "Een cilinderslot dat uitsteekt is niet veilig, je zet er een tang op en kan hem zo afbreken. Dat noemen ze de Bulgaarse methode." Het is dus een goed idee om sloten te hebben met veiligheidskeurmerk.

En verder is het advies: Ga je weg? Doe dan alle deuren goed op slot, waarschuw de buren en laat een lampje aan.

STER reclame