ANP

Net als in het spel Monopoly is de Kalverstraat in Amsterdam de duurste winkelstraat van Nederland. Het kost daar jaarlijks 3000 euro om een vierkante meter te huren, blijkt uit cijfers van vastgoedbedrijf Cushman & Wakefield. Dat komt neer op zo'n 25.000 euro per maand voor een winkel van 100 vierkante meter.

De rest van de top-10 houdt zich veel minder goed aan de volgorde van het gezelschapsspel. Zo is de winkelhuur in de nummer 2 - de Lijnbaan in Rotterdam - aanmerkelijk goedkoper. Daar kost een vierkante meter 1650 euro.

Het grote verschil in het aantal mensen dat door de straat loopt, verklaart volgens Arjen Boesveldt van Cushman & Wakefield voor een groot deel het verschil in huur.

Huurprijs per vierkante meter per jaar (bron Cushman & Wakefield)

Straatprijs
1. Kalverstraat in Amsterdam3000 euro
2. Lijnbaan in Rotterdam1650 euro
3. Lange Elisabethstraat in Utrecht1600 euro
3. Grote Staat in Maastricht1600 euro
5. Spuistraat in Den Haag1250 euro
5. Demer in Eindhoven1250 euro
7. Stadshart in Amstelveen1150 euro
8. Hooge Steenweg in Den Bosch1100 euro
8. Herestraat in Groningen1100 euro
10. Ketelstraat in Arnhem900 euro

Uit analyse van de top-10 blijkt dat de meeste dure winkelstraten het afgelopen jaar minder duur zijn geworden. Alleen in de Kalverstraat en het Stadshart in Amstelveen werd de winkelhuur hoger. Volgens Boesveldt is de aanwezigheid van horeca en musea in de nabijheid een belangrijke factor voor een hoge notering in de ranglijst.

In de Grote Staat in Maastricht bleef de huur gelijk. "Al jaren is daar dezelfde winkelprijs, maar met de crisis achter de rug geeft dat de kracht van de straat weer", zegt Boesveldt. Ook het groeiend aantal toeristen in Maastricht draagt voor een belangrijk deel bij aan de stabiele huurprijzen voor winkels daar.

Volgens Arjen Boesveldt hebben veel gemeenten de afgelopen jaren van alles gedaan om de winkelgebieden een boost te geven. "Na de crisis betaalt dat uit."

Winkelhuur

Ondanks de hoge huren is het voor winkeliers belangrijk om zichtbaar te zijn in de dure winkelstraten, zegt Frank van Sebille van Van Haren Schoenen. Hij zegt dat je moet zitten waar de klant wil dat je zit. Dan is de hoogte van de huur niet allesbepalend. "Mijn stelling is: 'de huur is nooit te hoog, de omzet is dan te laag'."

STER reclame