Historische raketlanding voor SpaceX

tijd van publicatie

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Baanbrekende raketlanding op aarde

Het Amerikaanse ruimtebedrijf SpaceX is erin geslaagd een raket te laten landen. De manoeuvre is een belangrijke stap in de vercommercialisering van de ruimtevaart. 

SpaceX lanceerde vanaf de ruimtebasis Cape Canaveral in Florida een Falcon-raket met elf satellieten aan boord. Tien minuten na lift-off landde de stuwraket die daarvoor was gebruikt op een groot kruis op een betonnen platform zo'n 10 kilometer van het lanceerplatform. 

Foto met een lange sluitertijd van de lancering en landing AFP

Tot nu toe vielen stuwraketten na gebruik altijd in de Atlantische Oceaan. Ruimtevaart moet in de toekomst goedkoper worden door hergebruik van dit soort onderdelen. 

Vorige maand liet Amazon-baas Jeff Bezos ook al een raket landen na een lancering, maar die raket hoefde niet in een baan om de aarde te worden gebracht, zoals SpaceX wel deed. Daardoor ging het om een veel kleiner model dan de Falcon en was de landing eenvoudiger. 

Een test van SpaceX was al drie keer mislukt. In juni stortte een raket neer op een landingsplatform dat voor de kust van Cape Canaveral dreef. Daarom werd besloten dit keer op land te landen. "We hebben vandaag geschiedenis geschreven", zei een woordvoerder van SpaceX. "Bullseye", twitterde een andere betrokkene.

Geschiedenis

Ruimtevaartdeskundige Hans van der Lande van Space Expo noemt de landing spectaculair. "Hij heeft ook nog elf satellieten in de ruimte gebracht, kortom fantastisch", zegt hij. "Waarschijnlijk kunnen we deze raket opnieuw vullen en weer lanceren. Daar willen we natuurlijk in de toekomst naartoe."

SpaceX, eigendom van Tesla-baas Elon Musk, heeft al enkele bevoorradingsvluchten naar het Internationale Ruimtestation ISS gemaakt. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gaat ervan uit dat commerciële partners dat soort vluchten in de toekomst efficiënter en goedkoper kunnen doen dan zijzelf.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

De vercommercialisering van de ruimtevaart

STER Reclame