AFP
NOS Nieuws

'Hele wijken met de grond gelijk gemaakt' in Zuidoost-Turkije

Koerden in het zuidoosten van Turkije zeggen dat het Turkse leger tijdens zijn offensief tegen Koerden extreem veel geweld gebruikt. In steden als Silopi zouden hele wijken met de grond zijn gelijkgemaakt.

Tussen de ruïnes liggen lijken op straat en die blijven er liggen omdat het te gevaarlijk is om ze weg te halen, zei een parlementslid van de pro-Koerdische partij HDP tegen het Duitse persbureau DPA.

Het parlementslid, Ferhat Encü, is op het moment in de stad Silopi. Hij zegt dat veel gebouwen zijn vernietigd en dat de stad is omsingeld door tanks. Veel mensen wachten volgens Encü in schuilkelders totdat het geweld luwt. Hij noemt de toestand voor de Koerden dramatisch.

In het zuidoosten, vlak bij de grens met Syrië, is het Turkse leger al weken bezig met een offensief tegen PKK-strijders. Betrouwbare informatie over de toestand en over slachtoffers is er nauwelijks, omdat er geen onafhankelijke journalisten en waarnemers in het gebied worden toegelaten.

Uitgaansverbod

In de stad Sirnak demonstreerden Koerden vandaag tegen het geweld, waarbij ze barricades oprichtten en autobanden in brand staken. Ze vroegen ook om aandacht voor het lot van de Koerden in Silopi en in het district Nusaybin, waar Turkije in vijftien woonwijken een uitgaansverbod heeft ingesteld.

Er waren al vier wijken waar niemand de straat op mocht en daar zijn er vandaag elf bij gekomen. Het uitgaansverbod is volgens de Turkse autoriteiten nodig om de orde en veiligheid in het gebied te herstellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl