Sint Maartenskliniek
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

Dwarslaesiepatiënt heeft robotpak bij elkaar gespaard

De kans is groot dat Ruben de Sain komend jaar kan blijven lopen dankzij een robotpak. De dwarslaesiepatiënt moest het pak vandaag na een proefperiode inleveren, maar door een succesvolle crowdfundingsactie kan hij nu een eigen pak kopen.

De Sain kreeg als eerste rolstoelpatiënt met een dwarslaesie in Nederland een robotpak waarmee hij in staat is weer te lopen. Dit zogeheten exoskelet is een stelsel van buizen en braces dat over de kleren wordt gedragen en met behulp van elektronica reageert op impulsen van de rompspieren.

Dwarslaesiepatiënt brengt robotpak terug

De 32-jarige Nijmegenaar wist dat hij dat pak tien weken mocht lenen van de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. Aangezien hij ook hierna rechtop wilde kunnen lopen startte hij een crowdfundingsactie. "Ik heb geprobeerd of het bedrijf van het zogeheten exoskelet mij het pak voor kerst wilde geven, maar daar dachten ze niet aan", vertelde De Sain bij Radio Gelderland.

Een exoskelet kost tussen de 80.000 en 100.000 euro. Aan het einde van de avond hadden ruim 4300 mensen geld gedoneerd waardoor de teller voorbij de 85.000 euro is en het benodigde bedrag dus binnen is.

Advertentie via Ster.nl