De stoomlocomotief die van Loenen naar Simpelveld verhuist Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij

Een niet alledaags transport rijdt vanavond over de snelwegen in het zuidoosten van Nederland, schrijft Omroep Gelderland. Een stoomlocomotief uit 1943 verhuist vanuit Loenen in Gelderland naar Simpelveld in Limburg. 

De stoomlocomotief komt uit de collectie van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij in Beekbergen. De Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij krijgt hem in bruikleen. Het voertuig gaat als museumtrein rijden tussen Kerkrade en Valkenburg. 

Geen file

De trein staat al een aantal jaren stil en kan niet over het spoor vervoerd worden. "We weten niet zeker of alles nog 100 procent technisch in orde is", zegt Jordy Brouwers van de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij in het NOS Radio 1 Journaal. "We kunnen met de locomotief alleen met een zeer lage snelheid over het spoor. Dan is vervoer over de weg toch een betere optie om schade aan de locomotief te voorkomen."

Het complexe transport bestaat uit twee delen. De aanhanger van de locomotief waarin vroeger de kolen werden vervoerd komt op een dieplader te staan en vertrekt rond het middaguur naar Simpelveld. De locomotief gaat in de avonduren de weg op om de verkeersdrukte zoveel mogelijk te mijden. De locomotief komt rond middernacht aan op de plaats van bestemming.

Hoe komt die stoomlocomotief in Limburg?

STER reclame