NOS Nieuws Binnenland

'Grote steden kiezen ondanks belofte voor grijze stroom'

ANP

Grote steden bepleiten duurzaamheid, maar kopen massaal grijze, niet duurzame, stroom. Dat blijkt uit een inventarisatie van het AD.

Lokale overheden beloofden onlangs in een convenant hun stroom vanaf dit jaar duurzaam in te kopen. In de praktijk kiezen ze echter voor de laagste prijs. Zo gaan E.ON en GDF Suez de komende jaren stroom leveren aan Rotterdam, Tilburg, Zwolle en Den Bosch. Ook de provincies Utrecht en Overijssel kiezen voor deze stroom, die volgens de krant wordt opgewekt met kolencentrales.

Delft besteedde vorige maand zijn elektriciteit aan bij GDF Suez, samen met Zoetermeer, Leidschendam-Voorburg en Wassenaar. Ook Den Haag gebruikt stroom van GDF en Amsterdam kiest de komende drie jaar voor E.ON. In Leiden schrapte een wethouder onlangs de grote kerstbomen in het centrum, omdat ze niet duurzaam zouden zijn. De stad koos samen met de Leidse regio wel voor stroom van E.ON.

Frustraties

De keuzes van lokale overheden leiden tot frustratie bij andere energiebedrijven. Zo besloot Eneco om niet meer in te schrijven op lokale aanbestedingen. "Het probleem is dat duurzaamheid en inkoop vrijwel altijd bij verschillende wethouders liggen", stelt Eneco. "De een wordt afgerekend op kostenreductie, de ander op vergroening. Hierdoor loopt de publieke sector achter bij het verduurzamen van de energievoorziening."

Ook kleine aanbieder Pure Energie doet niet meer mee met de aanbestedingen. "Overheden beweren duurzaam te willen, maar in de praktijk is de laagste prijs de leidraad. Daar valt niet tegen te concurreren", zegt directeur Alfons Wispels van Pure Energie.

Wettelijk

Wettelijk gezien doen de steden niets fout door voor grijze stroom te kiezen. De energieleveranciers 'vergroenen' hun stroom door middel van het inkopen van certificaten voor duurzame stroom, zoals waterkrachtcentrales in Noorwegen. Rotterdam en Delft zijn het dan ook oneens met kritiek op het inkopen van stroom bij E.ON en GDF.

Delft stelt op basis van die certificaten dat de stroom die de gemeente afneemt van GDF, volledig wordt opgewekt in windparken. En Rotterdam zegt voortaan zelf de certificaten in te kopen, zodat de gemeente duurzame projecten steunt.

Grijzer

Onlangs bleek dat stroom in Nederland steeds grijzer wordt in plaats van groener.

Een Kamermeerderheid wil de elf kolencentrales in ons land zo snel mogelijk sluiten. E.On, GDF en RWE/Essent hebben echter net voor miljarden nieuwe kolencentrales gebouwd.

STER reclame