Studio Voetbal over de laatste competitieronde in 2015
NOS Voetbal

'Hiddink getergd, Ajax bevrijd'

In de laatste Studio Voetbal van 2015 kwamen onder meer de breuk tussen Ajax en Cruijff en de comeback van Guus Hiddink ter sprake. Laatstgenoemde werd na een teleurstellend jaar ontslagen als bondscoach van het Nederlands elftal en moet nu als opvolger van José Mourinho Chelsea weer de weg omhoog wijzen.

"Hiddink maakt een getergde indruk, is tot op het bot beledigd in Nederland en zal alles doen om dit tot een succes te maken", zegt Youri Mulder. "Dat is een verschil met toen hij bij Oranje begon." Bert van Marwijk: "Hij heeft Oranje onderschat. Nu straalt hij wel energie uit."

'Goed moment om in te stappen'

"Hij is nu uitgerust", reageert Kees Jansma. "Ik heb hem vorige week en vanochtend nog gesproken. Hij is scherper dan bij Oranje, kent de club en hij heeft er zin in. Niet onbelangrijk: het gaat slecht met de club. Het is een goed moment om in te stappen."

Van Marwijk onderschrijft die laatste opmerking: "Met deze selectie moet je veel beter kunnen presteren. Ik denk ook dat de club bang was dat het nog slechter zou gaan, dat ze zouden degraderen."

Arno Vermeulen twijfelt: "Het is een goede keuze van Hiddink, kans op revanche. Ik weet alleen niet of Hiddink voor Chelsea zo'n goede keus is. Zijn laatste succes dateert van zijn laatste periode bij Chelsea (FA Cup 2009, red.)."

'Hiddink maakt getergde indruk'

Op 28 december staat Manchester United-Chelsea op het programma in de Premier League, een mogelijke confrontatie tussen Hiddink en Louis van Gaal, als laatstgenoemde de kerstdagen overleeft. Manchester United verkeert in een sportieve crisis en de positie van Van Gaal staat onder druk.

"Het publiek is hem nu zat", zegt Vermeulen. "Het voetbal is niet goed en de resultaten ook niet meer. Hij heeft geen poot om op te staan. Het publiek is er klaar mee."

'Twente moet degraderen'

Vervolgens wordt de blik gericht op de eredivisie. Daar heeft FC Twente grote zorgen, niet alleen sportief, maar ook financieel. De club is voorlopig gered door de gemeente, maar de problemen zijn nog zeker niet voorbij. Jansma ziet wel een oplossing voor de club om weer omhoog te krabbelen.

"Twente moet degraderen", aldus Jansma. "Ze voetballen in de eredivisie nergens voor, want ze kunnen geen Europees voetbal spelen, Renato Tapia gaat misschien naar Feyenoord, Hakim Ziyech gaat weg. De supporters blijven de club wel trouw en in de Jupiler League heb je iets om voor te spelen. Nu is het een hopeloos elftal in strijd tegen degradatie."

Van Marwijk: "Ik ben bang dat ze dan helemaal afglijden. Ik hoop dat ze erin blijven." Mulder: "Twente moet overleven in de eredivisie. In de Jupiler League wordt de geldstroom nog minder."

'Twente moet degraderen'

Ook bij Ajax is het crisistijd. Niet zozeer op het veld, maar vooral buiten de lijnen. Afgelopen donderdag sprak de algemene ledenvergadering unaniem het vertrouwen uit in de bestuursraad, terwijl Johan Cruijff juist had verzocht de bestuursraad weg te sturen. Een breuk tussen Ajax en Cruijff is daarmee een feit, al zegt het clubicoon daar niet mee te zitten.

"Cruijff niet meer bij Ajax is heel erg", aldus Jansma. "Hij is een held en helden moet je eren. Maar ik kan me ook voorstellen dat je blij bent dat hij er niet meer is. Ik las in De Telegraaf dat Cruijff is bevrijd. Ik denk dat Ajax ook is bevrijd."

'Cruijff heeft Ajax op dwaalspoor gezet'

Vermeulen vindt de handelwijze van Cruijff, het verzoek om de bestuursraad weg te sturen, ongehoord. "Hij heeft de club gechanteerd. Wie zit er nu te wachten op weer een rel en nog meer problemen? Hij heeft de club de afgelopen jaren op een dwaalspoor gezet. Cruijff moet de club niet chanteren, maar zich constructief opstellen."

Jansma acht het niet uitgesloten dat Cruijff en Ajax weer tot elkaar komen. Van Marwijk twijfelt: "Het is heel jammer dat Ajax en Cruijff niet meer in één adem worden genoemd."

'Cruijff moet Ajax niet chanteren'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl