Paling, tilapia, meerval, forel, tarbot, snoekbaars, barramundi en tong, het zijn zomaar wat vissoorten die op Nederlandse fishfarms worden gekweekt. Daar komt een nieuwe soort bij: de Yellowtail Kingfish, een van oorsprong Australische zoutwatervis.

In het Zeeuwse Yerseke zal de vis binnenkort gekweekt worden. Het is een logische stap, want de markt voor kweekvissen groeit en groeit. Nu al eten we net zoveel kweekvis als gewone, gevangen vis. Kweekvis is een prima alternatief voor wilde vis, waarvan steeds meer soorten bedreigd worden door overbevissing.

Ideale kweekvis

De Yellowtail Kingfish lijkt op tonijn en zwaardvis en wordt gezien als een potentiële groeisoort in het luxere segment. De vis blijkt ideaal voor de kweek: hij is sterk, stressbestendig en groeit snel. De zoutwatervis leeft bovendien in scholen en is eraan gewend om met veel vissen op een kleine ruimte te leven.

Onder leiding van de Wageningen Universiteit wordt bekeken hoe de vis in Nederland duurzaam gekweekt kan worden. Dát de vis in Nederland wordt gekweekt is al een hele verduurzaming. Nu wordt de vis nog geïmporteerd uit Australië, met alle gevolgen voor het milieu vandien.

Maar er zijn ook problemen. Kweekvis moet voldoende te eten krijgen. Het voer bestaat nu voor 50 procent uit vismeel en dat wordt gemaakt van vis. De Wageningen Universiteit wil kijken of dat percentage kan worden teruggedrongen, om de kweek duurzamer te maken.

Restaurants

Ook bij de horeca valt de vis in de smaak. "Smaakt heel goed", zegt kok Dany Nolets van Nolets Vistro in Yerseke. "Iets harder dan de tonijn en iets zachter dan de zeebaars. En toch dezelfde neutrale smaak."

Toch wil Nolets voorlopig niet af van wilde vis op het menu. Of kweekvis in de toekomst 'kan' in restaurants? "Kan altijd", zegt hij. "Maar ik houd het liever bij wilde vis."

Verslaggever Theo Verbruggen ging kijken bij de kweek van de Yellowtail Kingfish. Hij sprak met kwekers en onderzoekers en mocht de vis proeven.Bekijk zijn reportage aan de rechterkant van deze pagina.

STER reclame