NOS Sport

Zo schreven de Nederlandse handbalsters geschiedenis

Zo bereikte Nederland de finale van het WK handbal

De grootste handbalwedstrijd voor Nederland ooit staat aanstaande zondag op het programma: de WK-finale tegen Noorwegen. Of het nu goud of zilver wordt, er is op een indrukwekkende manier geschiedenis geschreven door Oranje in Denemarken.

Na twee gemakkelijke overwinningen tegen China en Angola begint het toernooi 'echt' voor Nederland tegen grootmacht Zweden. Een memorabel gelijkspel. Tranen zijn er bij de speelsters van Oranje tijdens het volkslied.

In de voormiddag hoorden ze dat oud-international Jokelyn Tienstra was overleden, 's avonds laat Oranje een sensationele zege glippen: 28-28. Twee overwinning op Cuba en Polen later gaat Oranje als groepswinnaar door naar de knock-outfase.

Het zelfvertrouwen is dan al groot bij de uitblinkende keepster Tess Wester. "Ik denk dat we hoge ogen kunnen gooien", aldus Wester. "We zijn gewoon een sterk team en kunnen laten zien wat we kunnen op dit toernooi."

Achtste finales: Oranje walst over Servië heen

De ploeg van bondscoach Henk Groener uit Leersum is op stoom. In de achtste finales wordt Servië, de verliezend finales van het vorige WK met 36-20 gedeclasseerd door een swingend Oranje. Onder leiding van Nycke Groot en keepster Tess Wester stijgt de ploeg naar grote hoogte en schaart zich bij de laatste acht.

"We gaan nog niet naar huis. Nog lange niet, nog lange niet" klinkt het na het laatste fluitsignaal. Het besef dat dit Oranje iets heel moois neer kan gaan zetten wordt groter en groter. Ook het Olympisch kwalificatietoernooi (OKT) komt dichtbij: daarvoor moet Nederland bij de beste zeven eindigen.

Kwartfinales: Nederland rekent eindelijk af met Frankrijk

De tegenstander in de kwartfinale is Frankrijk. De afgelopen jaren kwam Oranje de Fransen op de titeltoernooien zes keer tegen en telkens ging de zege naar Frankrijk. Een dynamisch Oranje laat zien dat het gegroeid is en schrijft met een 28-25 overwinning handbalgeschiedenis. Nooit eerder zat Nederland bij de beste vier landen ter wereld.

"Dit is echt top, dit is een mooie dag. We zijn zo blij. Maar we krijgen nog twee wedstrijden en daarin moeten we vol knallen", zegt uitblinkster Estavana Polman na afloop. De winst levert Nederland ook een ticket op voor het OKT.

Halve finale: Oranje is Polen opnieuw de baas

Een oude bekende vormt de laatste horde naar de finale: Polen. In het groepsduel won Oranje op een onnavolgbare wijze met elf punten verschil. In de halve eindstrijd biedt Polen meer tegenstand.

Dankzij een ijzersterke dekking, een dynamische aanval, architect Groot en de uitmuntende Wester is Oranje Polen opnieuw de baas: 30-25. Voor het eerst in de historie staan de Nederlandse handbalsters in de finale van het WK.

"We zijn nog lang niet klaar. Nu telt er maar één ding en dat is goud", weet een zelfverzekerde Estavana Polman. Zondag wacht Noorwegen, de regerend Olympisch- en Europees kampioen. Dan kan het sprookje worden afgemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl