Nederlands team wint Groot Dictee der Nederlandse Taal

ANP

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal is dit jaar gewonnen door het Nederlandse team, dat in de finale werd vertegenwoordigd door scenarioschrijver Frank Ketelaar en Volkskrantlezer Mark Beumer. Het was de eerste keer dat een team het dictee won, omdat de spellingstrijd op een andere manier ging dan voorgaande jaren. 

Traditiegetrouw werd de 26ste editie van Het Groot Dictee gehouden in de Eerste Kamer der Staten-Generaal in Den Haag. Ketelaar kan niet geloven dat hij het dictee heeft gewonnen. "Als je mij dit had voorspeld, had ik je voor gek verklaard."

De twee taalpuristen speelden de finale tegen de Vlaamse stand-upcomedian en televisiemaker Bart Cannaerts en lezer van de Vlaamse krant De Morgen Bert De Kerpel. De vier finalisten waren de beste spellers bij het dictee, dat voorafgaand aan de finale werd gehouden. Ketelaar had daarbij 18 fouten, Beumer 11. De bekende Vlaming Cannaerts deed het iets beter dan Ketelaar, hij maakte 16 fouten. De Kerpel had er net als Beumer 11.

De finalisten moesten zes moeilijke woorden spellen: tomaten-groentesoep, of-of-, caffè latte, F-16-piloot, déjà-vugevoel en gequeued. In de finaleronde maakten de Nederlanders 6 fouten. De Vlamingen 8.

Nederland vs. Vlaanderen

Voor het eerst ging de strijd tussen Nederlanders en Vlamingen, en niet tussen prominenten en krantenlezers, zoals afgelopen edities. Het Nederlandse team bestond uit vijftien BN'ers en vijftien lezers van de Volkskrant. Zij namen het op tegen vijftien bekende Vlamingen en vijftien lezers van de Belgische krant De Morgen.

Aan het dictee deden dit jaar onder anderen voetbaltrainer van Sparta Alex Pastoor, politiek verslaggever van de NOS Ron Fresen, radio-dj Eva Koreman en tv-producent Bert van Leeuwen mee. 

Ron Fresen
@ronfresen
Ok nou. 25 fout (28 vlg jury maar 3 onterecht: oa omdat ik belabberd handschrift heb😨) Het was leuk 😀 #grootdictee
3 jaar geleden

De jury werd voor de eerste keer voorgezeten door VVD-politica Annemarie Jorritsma. De afgelopen jaren viel die eer ten deel aan advocaat Inez Weski. In de jury zaten ook de auteur van Het Groot Dictee, de Vlaamse schrijfster Lieve Joris, en neerlandicus Ludo Permentier. De presentatie was in handen van tv-presentator Philip Freriks en de Vlaamse nieuwslezer Freek Braeckman.

Lieve Joris trad met het schrijven van Lang leve het heen-en-weer in de voetsporen van Bart Chabot, die het dictee met als titel Tussen niemendalletje en blankebabybilletjesprivilege vorig jaar voor zijn rekening nam. Toen won de Dordrechtse student Randy van Halen. Hij maakte zeven fouten. 

Ook thuis deden veel mensen mee met Het Groot Dictee, blijkt uit de vele reacties op sociale media.

Helena
@helenanhinga
Mijn papa heeft veel minder fouten op het Groot Dictee en nu lacht hij me uit. 😢 #grootdictee
3 jaar geleden

De volledige tekst van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal

Lang leve het heen-en-weer

Ik was een pensionaatsmeisje met een goeiige nonkel die redemptorist was en ‘s zondags te allen tijde een soutane droeg. In de Congolese brousse praatte hij Kikongo en dronk palmwijn zo zacht als leguanenhuid.

Pontificaal gezeten in mijn bomma’s fauteuil, onder de Byzantijnse afbeelding van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand in haar karmozijnrode gewaad, een drupje Elixir d’Anvers op het ovale bijzettafeltje, liet heeroom tijdens zijn congé sigarenrook de kamer in kringelen.

Op mijn tweeëntwintigste verliet ik dit sacrosancte, breliaanse universum en verkaste naar Nederland, waar een kotelet een karbonade heette, caoutchouc rubber, een froufrou een pony en een brood niet grijs was maar bruin.

In Mokum voelde ik me algauw senang. Ik leerde jij-bakken pareren, linkmiegels vermijden en ervoer mijn expatriatie nooit als een collocatie. Allengs maakte ik kennis met hachee, gruttenpap en krentjebrij, maar ook met saté en spekkoek, en at niet alleen halal maar ook koosjer.

‘Wordt mijn dochter daarginds niet te astrant?’, weifelde mijn moeder. Ze prefereerde inmiddels dat ik Neerpelts sprak - alles beter dan dat gutturale Hollands. Mijn vader fulmineerde tegen het perfide drugsbeleid van de noorderburen en hun promiscuïteitbevorderende seksshops, maar hun eloquentie apprecieerde hij en het Groot Dictee miste hij niet één keer.

Jeminee, ben ik na al die jaren verkaasd? Vast en zeker, al val ik geenszins van Scylla in Charybdis wanneer ik - om te spreken met de onlangs verscheiden Drs. P - vice versa heen en weer vaar tussen beide taal- en cultuuroevers

STER Reclame