Ron Vlaar (r) in duel met Sébastien Haller

AZ redt punt in enerverende slotfase

AZ heeft na drie nederlagen op rij een punt gepakt. Na een enerverende slotfase werd het 2-2 tegen FC Utrecht, dat juist zijn laatste drie eredivisieduels gewonnen had.

Bij AZ maakte Ron Vlaar na negen jaar zijn rentree, maar de robuuste verdediger kon niet voorkomen dat de thuisploeg er aanvankelijk totaal niet aan te pas kwam. FC Utrecht was constant op de helft van AZ te vinden en zag Sébastien Haller (prachtige redding Gino Coutinho), Patrick Joosten (voorlangs) en Nacer Barazite (naast) flinke kansen missen.

Johansson opent score

Uit een van de spaarzame Alkmaarse aanvallen kwam de thuisploeg toch op voorsprong. Mattias Johansson kreeg de bal met enig geluk via Timo Letschert voor de voeten en schoot keurig raak.

Na rust speelde AZ een stuk beter. De ploeg van coach John van den Brom toonde meer bezieling en zocht geregeld de aanval. Dat leverde na tien minuten een grote kopkans op voor Vincent Janssen, maar Robbin Ruiter had een prima redding in huis.

Nijhuis erkent: glaszuiver doelpunt

Utrecht beet na een uur meer van zich af en het spel golfde lange tijd op en neer. Tien minuten voor tijd leek AZ het duel te beslissen toen Robert Mühren voor 2-0 zorgde, maar de treffer werd om compleet onduidelijke redenen afgekeurd. Na afloop gaf scheidsrechter Bas Nijhuis toe dat het een verkeerde beslissing was.

Daarna leek het helemaal mis te gaan voor de thuisploeg. Ruud Boymans, die na een jaar blessureleed zijn rentree maakte, schudde Vlaar van zich af en kopte fraai de 1-1 binnen. Niet veel later zorgde Haller met een intikker zelfs voor 2-1.

Mühren miste vervolgens nog een dot van een kans, maar in de slotminuut kwam AZ alsnog langszij. Sofyan Amrabat gleed Joris van Overeem onderuit, waarna Jeffrey Gouweleeuw vanaf elf meter scoorde.