International Human Rights Education Conference in Middelburg Omroep Zeeland

Er moet veel meer gebeuren om het onderwerp mensenrechten aan te kaarten in het onderwijs, ook in Nederland. Dat is een van de aanbevelingen van de International Human Rights Education Conference die vandaag in Middelburg is afgesloten.

De afgelopen drie dagen is door honderden internationale experts gepraat over hoe het onderwijs tolerantie kan versterken, radicalisering kan tegengaan en mensenrechten kan bevorderen. "Het is ontzettend belangrijk dat onderwijzers leren hoe ze het onderwerp mensenrechten moeten aankaarten op school", zei programmacoördinator Barbara Oomen tegen Omroep Zeeland.

Bij de opening van de conferentie benadrukte minister Bussemaker van Onderwijs dat er ook in Nederland nog werk aan de winkel is. Barbara Oomen is daar blij mee. "Ik denk dat dat steuntje in de rug - ook van de politiek - erg belangrijk is."

Volgens Oomen is er nog veel werk te verrichten in het onderwijs wereldwijd. "Het gaat op heel veel fronten niet goed in de wereld. Je ziet steeds meer discriminatie en polarisatie. Het onderwijs kan een hele belangrijke rol spelen om dat tegen te gaan. Nelson Mandela zei al: er is niets belangrijkers dan onderwijs in het veranderen van de wereld."

De International Human Rights Education Conference werd voor de zesde keer gehouden. Australië, de Verenigde Staten, Polen, Taiwan en Zuid-Afrika gingen Nederland de afgelopen vijf jaar voor.

STER reclame