ChristenUnie-leider Segers ANP

Segers: Wilders moet afstand nemen van geweld Geldermalsen

time icon

ChristenUnie-leider Segers vindt dat PVV-voorman Wilders meer afstand moet nemen van gebeurtenissen als in Geldermalsen en Dordrecht. Vandaag bezetten actievoerders een moskee in Dordrecht, omdat ze tegen de islam zijn. Ze hingen spandoeken op met teksten als 'Minder, minder'. Dat is een verwijzing naar de uitspraken waar Wilders zich volgend jaar voor de rechter over moet verantwoorden.

Woensdag werd een gemeenteraadsvergadering over de komst van een asielzoekerscentrum in Geldermalsen gestaakt, nadat de sfeer steeds grimmiger was geworden. Demonstranten gooiden met vuurwerk en hekken werden geforceerd. 

Wilders had eerder opgeroepen in verzet te komen tegen het azc in Geldermalsen.

Geert Wilders
@geertwilderspvv
Geen AZC in Geldermalsen!! #kominverzet
3 jaar geleden

In Kamerbreed op NPO Radio 1 zei Segers dat Wilders een verantwoordelijkheid heeft voor de woorden die hij kiest. "Ik zeg niet dat hij aanmoedigt tot dit soort bezettingen en tot wat we in Geldermalsen hebben gezien, maar zijn woorden hebben betekenis."

Volgens de ChristenUnie-voorman moet Wilders bij dit soort gebeurtenissen benadrukken dat protest vreedzaam moet zijn en dat deze acties niet passen. Segers wees erop dat Wilders eerder heeft gesproken over een nep-parlement, dat hij rechters partijdigheid heeft verweten en dat hij heeft opgeroepen tot verzet tegen de komst van asielzoekerscentra. 

PvdA-Europarlementariër Tang sloot zich in Kamerbreed aan bij de oproep van Segers aan Wilders om afstand te nemen van de gebeurtenissen.

STER Reclame