Duizenden Polen gingen de straat op, zoals hier in de hoofdstad Warschau AFP

Voor de tweede zaterdag achter elkaar zijn in Poolse steden duizenden mensen de straat opgegaan omdat ze ontevreden zijn over de nieuwe regering.

In de hoofdstad Warschau waren zo'n 20.000 mensen bijeen op en rond het plein voor het parlement, de Sejm.

Protesten in Polen tegen nieuwe regering

De betogers noemen de regering van de partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) ondemocratisch. Bij de verkiezingen in oktober kreeg PiS een meerderheid in het parlement. 

De regering, die er nu een maand zit, krijgt vooral kritiek op de benoeming van vijf hoge rechters die op de hand van de regeringspartij zouden zijn. "Veel Polen zijn bang dat de regering de democratie uitholt", zegt correspondent Jeroen Wollaars.

Onder de demonstranten in Warschau was een ouder echtpaar, van wie de man zegt dat hij de opstand van Warschau in de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt en de jaren van de communistische dictatuur. "Daarna dachten we dat we vrij waren, maar dat zijn we niet meer. Er moet een nieuwe regering komen, weg met PiS."

Een man met de Poolse vlag om zijn nek vertelde dat hij erg bang is. "Het is helemaal de verkeerde kant uitgegaan." Hij noemt, wijzend op de politiemacht, de situatie onvoorspelbaar. 

'Het is de verkeerde kant uitgegaan'

STER reclame