Migranten zitten aan de Turkse kust bij Bodrum te wachten op een goed moment voor de oversteek naar Griekenland AFP

Voor de kust van Turkije is een boot met 32 migranten gezonken. Achttien mensen uit Irak, Pakistan en Syrië zijn verdronken.

De groep was in de buurt van Bodrum met een boot vertrokken voor de oversteek naar Griekenland. Vissers hoorden hulpgeroep en alarmeerden de Turkse kustwacht. Zij haalden de drenkelingen zo'n 3,5 kilometer van de kust uit het water.

De weersomstandigheden zijn in de winter gewoonlijk te slecht om de oversteek te kunnen maken, maar de stroom migranten is niet opgedroogd.

Nog 4000 per dag

Eind november maakten de EU-lidstaten afspraken met Turkije over een betere opvang van migranten in Turkije, zodat ze niet doorreizen naar West-Europa. Maar de effecten van die deal zijn nog beperkt

Het aantal migranten nam weliswaar af van vijf- tot zesduizend per dag in november naar vierduizend per dag in december, maar dat lijkt vooral het gevolg van de slechtere weersomstandigheden.

Uit Syrië alleen al zijn dit jaar 500.000 mensen via Turkije naar Griekenland gereisd. Bijna 600 mensen zijn bij de oversteek omgekomen. 

Migranten verdronken voor Turkse kust

STER reclame