ANP

Eén van de 'jihadgezinnen' uit Huizen die vorig jaar werden opgepakt, blijkt niks met de jihad te maken te hebben, meldt de Volkskrant. De zaak tegen de 34-jarige vader en 32-jarige moeder van het gezin werd in september al geseponeerd, maar hun namen werden door de AIVD nooit publiekelijk gezuiverd.

Eind augustus 2014 deed de politie invallen bij twee gezinnen in Huizen. Vier volwassenen werden opgepakt, onder wie vader Mourad en moeder Engelina. Ze zouden volgens de AIVD op het punt hebben gestaan om met hun kinderen naar Syrië te gaan om daar te vechten voor IS. 

Parijs

Het gezin heeft nog dagelijks last van de sporen die de zaak heeft achtergelaten, vertellen Mourad en Engelina tegen de krant. Vooral direct na de aanslagen in Parijs voelden ze zich kwetsbaar en waren ze bang voor wraakacties.

Zo bang, dat Mourad midden in de nacht nog een vluchtroute uitstippelde voor als het mis zou gaan. De dag daarna ging Engelina niet de straat op. "Ik durfde niet, uit angst voor wraak op ons 'jihadgezin'."

In de media werd Mourad afgeschilderd als een soort jihadistische Rambo.

Engelina

Als de twee hun eigen namen invoeren op Google, krijgen ze bijna alleen maar berichten te zien over hoe ze van plan zouden zijn geweest om naar het kalifaat in Syrië af te reizen. "In de media werd Mourad afgeschilderd als een soort jihadistische Rambo", vertelt Engelina. In hun huis zouden volgens de berichten explosieven voor een zelfmoordaanslag liggen.

Waar de AIVD alle verdenkingen op baseerde, is voor het gezin nog steeds niet helemaal duidelijk. Eén van de bewijzen zou een geluidsfragment van 17 seconden zijn, waarop te horen is dat er werd gesproken over een zelfmoordaanslag. Achteraf bleek dit geluid van een Arabische radio- of televisie-uitzending te zijn dat op de achtergrond aanstond.

Kinderen

Het gezin krijgt inmiddels hulp. De vijf jonge kinderen, die door de Kinderbescherming werden weggehaald, zijn weer thuis. De jongens zijn uit elkaar gehaald en bij verschillende pleeggezinnen geweest. Ze gaan nu regelmatig naar een speltherapeut. Engelina: "Het zou voor hen minder traumatisch zijn geweest als ze gewoon bij hun grootouders hadden kunnen blijven in die tijd."

Burgemeester Fons Hertog van Huizen vertelt tegen de krant dat hij zich bewust is van de impact die de affaire heeft op het gezin. "Ik ben er voor hen als burgemeester. Vanuit de gemeente en de wijkagent is er persoonlijk contact." Hij voelt zich niet verantwoordelijk voor het publiekelijk rehabiliteren van het gezin. "Vanuit mijn rol communiceer ik niet over strafzaken."

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, Schoof, wil niet op de zaak ingaan. 

Nog wel vast

De vader van het andere gezin dat in augustus 2014 werd opgepakt, zit nog vast. Hij wordt wel vervolgd omdat hij zich mogelijk zou hebben willen aansluiten bij IS. De moeder van dat gezin wordt niet vervolgd.

STER reclame