Karin Alberts / NOS

Twaalf Turkse jongeren gaan sinds een paar jaar elke vrijdagmiddag op bezoek bij hun 'adoptieoma of -opa' in het Leidse verzorgingshuis Haagwijk. De jongeren maken een praatje met de ouderen of wandelen met hen door de tuin van het verzorgingshuis. 

De bezoekjes zijn onderdeel van het project Omalief van Mustafa Kus en moeten onder meer radicalisering tegengaan. Het project in Leiden is zo succesvol dat het binnenkort wordt uitgebreid naar Amersfoort en Arnhem. 

Noodzaak

Berat is een van de jongeren die een opa hebben 'geadopteerd'. Hij had het er in het begin best lastig mee, omdat de man die hij bezoekt dement is. "Dat was even schrikken. Ik was hier namelijk om een band te creëren en het was niet zo makkelijk om ermee door te gaan", zegt hij. Berat realiseerde zich dat deze groep ouderen het gezelschap juist het hardst nodig heeft en ging door.

Initiatiefnemer Mustafa Kus is tevreden over de resultaten en vindt het project een noodzaak voor de samenleving. "Het doet iets positiefs voor alle mensen die erbij betrokken zijn." Turkse jongeren hebben volgens Kus meer respect voor ouderen dan andere jongeren. "Dat komt voor een groot deel door de cultuur waarmee ze worden opgevoed."

Gewaardeerd

Omalief gaat volgens Kus ook radicalisering tegen van zowel de jongeren als andere betrokkenen. "Het project haalt de scherpe randjes van de vooroordelen." Met het project zien de ouderen en de jongeren dat ze met iets moois en menselijks bezig zijn, zegt Kus. 

Begin deze maand mocht Kus aanschuiven bij het koninklijk paar voor de jaarlijkse uitblinkerslunch. De uitnodiging vond Kus niet alleen een eer, maar ook een waardering voor zijn werk. "Het voelde voor mij als de dag dat ik als volwaardig lid van het Nederlandse volk werd geaccepteerd."

NOS-verslaggever Karin Alberts in verzorgingshuis Haagwijk in Leiden

STER reclame