Asielzoekerscentrum Ter Apel ANP

Ruim zeven op de tien Nederlanders vinden de komst van een asielzoekerscentrum naar hun gemeente acceptabel. Dat meldt onderzoeksbureau I&O Research op basis van een peiling onder ruim 3300 Nederlanders.

42 procent van de ondervraagden accepteert een azc in hun eigen gemeente sowieso; 29 procent verbindt daaraan wel voorwaarden. Die laatste groep vindt bijvoorbeeld dat het aantal asielzoekers in verhouding moet zijn met het inwoneraantal van hun stad of dorp. 21 procent is hoe dan ook tegen de komst van een azc.

Inspraak

Zeven op de tien inwoners, die in de directe omgeving van een opvanglocatie wonen, zeggen wel dat er geen mogelijkheid was tot inspraak bij de komst van een centrum. Bijna de helft van de omwonenden denkt dat het azc er hoe dan ook was gekomen, ook al zou er wel inspraak zijn geweest.

De helft van de Nederlanders verwacht dat een asielzoekerscentrum overlast met zich zal meebrengen. Van de ondervraagden die nu al een azc in de buurt hebben staan, ervaart 15 procent overlast.

Gisteren zei de Katwijkse burgemeester Wienen namens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten dat de angst van veel mensen voor de komst van een groot azc vaak op niets is gebaseerd. Hij reageerde op de rellen in Geldermalsen.

STER reclame