Mensen kunnen bij het meldpunt terecht met klachten over onder meer te vroeg afgestoken vuurwerk
NOS Nieuws

Meldpunt vuurwerkoverlast nu al van start

Het meldpunt voor vuurwerkoverlast is vanaf vandaag weer in de lucht. Klachten over overlast, schade of gevaarlijke situaties kunnen via de website vuurwerkoverlast.nl worden gemeld. De meldingen worden gebundeld in een rapport dat aan de Tweede Kamer en een aantal burgemeesters zal worden aangeboden.

Het meldpunt is een initiatief van dertig lokale fracties van GroenLinks. De partij wil dat er meer wordt gedaan om overlast door vuurwerk aan te pakken. Het meldpunt moet helpen een overzicht te geven van de omvang van de overlast.

Maatregelen

Rond de vorige jaarwisseling kwamen er 70.000 meldingen. Dat was minder dan het jaar ervoor. Volgens het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Arno Bonte kwam dat door de introductie van maatregelen tegen vuurwerkoverlast, zoals het verkorten van de afsteektijd en het instellen van vuurwerkvrije zones.

Bonte verwacht dat het aantal klachten dit jaar nog verder zal dalen, omdat er meer vuurwerkvrije zones zijn. Het instellen daarvan is volgens hem prima, maar zijn einddoel is een verbod op consumentenvuurwerk.

"Uiteindelijk is de beste manier om van de overlast en ongelukken af te komen door vuurwerk alleen nog door professionals te laten afsteken", zegt Bonte. "In elke gemeente een vuurwerkshow, dat zou fantastisch zijn."

Eerder

Het meldpunt gaat enkele dagen eerder van start dan vorig jaar. "Daar is behoefte aan, want we krijgen nu al meldingen", zegt het GroenLinks-raadslid. "Mensen benaderen ons nu al met klachten dat ze knallen horen en daardoor 's nachts wakker liggen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl