Hans Wijers ANP

Oud-topman van AkzoNobel en voormalig D66-minister Hans Wijers staat voor het tweede jaar op rij op de eerste plaats van de Volkskrant Top 200 van invloedrijkste Nederlanders.

De krant wijst erop dat Wijers (64) tal van prominente posten heeft, onder meer bij Shell, Heineken en het Concertgebouw. Wel stapte hij half oktober op als president-commissaris bij Ajax.

Topvijf

Op de tweede plaats in de ranglijst staat Niek Jan van Kesteren. Hij is directeur van werkgeversorganisatie VNO-NCW en kwam dit jaar voor het CDA in de Eerste Kamer.

Shell-topman Ben van Beurden is de nummer drie, gevolgd door Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank en DSM-topman Feike Sijbesma.

Vrouwen

De hoogste vrouw is Laura van Geest, de directeur van het Centraal Planbureau, op de elfde plaats. Ook de hoogste nieuwe binnenkomer is een vrouw. Het is de nieuwe president-directeur van Shell Nederland, Marjan van Loon.

In totaal staan er 59 vrouwen in de Top 200. Dat is er één meer dan vorig jaar en dertig meer dan tien jaar geleden, toen de ranglijst van invloedrijkste Nederlanders voor het eerst verscheen.

STER reclame