Doelpuntenmaker Dennis Oliinyk (r), Kelvin Leerdam (l) en Sheran Yeini

Vitesse kent geen genade voor arm FC Twente

Het rampjaar voor FC Twente is in mineur geëindigd. Vitesse toonde in Arnhem geen genade voor de geplaagde Tukkers: 5-1.

De thuisploeg begon voortvarend aan het laatste duel van de eerste competitiehelft. In een hoog baltempo en met veel beweging zonder bal werd Twente al snel overlopen.

Milot Rashica legde de bal na vijf minuten na een fijne solo nog verkeerd af, maar even later was het wel raak. Valeri Kazaisjvili kopte de bal uit een afgemeten voorzet van Kevin Diks over doelman Joël Drommel. Die had geluk dat een hoekschop via de binnenkant van beide palen in zijn handen viel, maar Rashicas volgende rush leverde wel de 2-0 op. De Albanees was te snel voor Robbert Schilder en drukte droog af in de korte hoek.

Haast vanzelfsprekend

Vitesse leek te denken dat de klus er daarmee al op zat. FC Twente beet juist meer van zich af, kreeg ruimte en ook al snel mogelijkheden. Kamohelo Mokotjo en Michail Olaitan lieten nog kansen liggen, maar vlak voor rust was de spanning toch terug. Haast vanzelfsprekend was dat de verdienste van Hakim Ziyech. Hij liet Eloy Room na een goede actie van Jerson Cabral van dichtbij kansloos.

Met dank aan een blunderende Drommel was de marge tien minuten na rust weer twee. De jonge doelman greep bij een vuurpijl richting zijn doel niet in en liet zich wegzetten door Dominic Solanke die de bal bij de paal in het doel kon wurmen. Twente liep nog wat te mopperen over zoveel onrecht en kreeg prompt ook de 4-1 om de oren. Rashica schoot na een vlotte aanval onberispelijk zijn tweede van de avond binnen.

Dat alles op dit moment tegenzit voor Twente, werd geïllustreerd met de vijfde en laatste treffer. Peer Beijen leek na een kopbal van Denis Olijnik op de doellijn nog redding te kunnen brengen, maar ramde de bal via de lat in eigen doel. Dat kon er ook nog wel bij. Dat de treffer op het scoreformulier op Olijniks naam werd gezet, was toch nog een klein teken van barmhartigheid.