Stijn Pessers

Tientallen inwoners van de regio Tilburg die ooit in aanraking zijn geweest met justitie hebben deze week een opvallende nieuwjaarskaart van de politie gekregen. In de kaart staat dat zij in 2016 mogen rekenen op 'de warme aandacht' van de politie. Een van de veroordeelden is zo boos dat hij zijn advocaat heeft ingeschakeld. "Mijn cliënt vindt dit een inbreuk op zijn privacy", zegt advocaat Stijn Pessers tegen Omroep Brabant.

De nieuwjaarskaart lijkt op het eerste gezicht met de beste bedoelingen te zijn geschreven. Op de voorkant staan kerstballen en een nieuwjaarswens. Wanneer de kaart wordt openklapt, blijkt hij met hele andere bedoelingen te zijn geschreven.

Nog goede voornemens? WIJ WEL! We gaan u dit jaar weer trakteren op onze warme aandacht

Kerstkaart politie

"Gelukkig nieuwjaar. Nog goede voornemens? WIJ WEL! We gaan u dit jaar weer trakteren op onze warme aandacht. Hartelijke groeten, uw gemeente en politie." Advocaat Pessers zegt dat zijn cliënt deze tekst als 'zeer grievend' heeft ervaren. "Het is bovendien erg gemeen. Je jaagt iemand onnodig schrik aan."

In een brief aan de gemeente Tilburg eist Pessers excuses en vraagt hij of deze kaarten niet langer verstuurd kunnen worden rond de feestdagen. "Mijn cliënt heeft het gevoel dat hij de komende tijd voor de politie moet oppassen. Dit terwijl hij ervan overtuigd is dat hij dit niet verdiend heeft." 

'Geen veelpleger' 

Volgens de politie wordt de kerstwens gestuurd aan mensen die zich veelvuldig schuldig maken aan misdrijven zoals overvallen, inbraken en straatroven. "Maar mijn cliënt is helemaal geen veelpleger. Er is zeer geringe documentatie over hem opgemaakt." 

Het sturen van een kerstkaart naar veelplegers leidde jaren geleden ook tot veel verontwaardiging bij advocaten, die vonden dat de politie hun cliënten ten onrechte als beruchte criminelen afschilderde. Justitie liet toen weten dat de politie de kaarten gewoon mag versturen, zolang de ontvangers binnen de definitie van veelpleger vallen.

STER reclame