Rembrandts portretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit ANP (bewerking NOS)

Het lukt niet om de twee Rembrandts die Nederland en Frankrijk samen hebben gekocht nog dit jaar in het Rijksmuseum tentoon te stellen. Volgens minister Bussemaker moeten er nog ingewikkelde juridische kwesties worden opgelost.

Na moeizame onderhandelingen met wisselende kansen spraken Nederland en Frankrijk in september af dat de twee landen allebei 80 miljoen euro aan de eigenaars zouden betalen. Nederland en Frankrijk worden samen eigenaar en de schilderijen zijn afwisselend te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam en het Louvre in Parijs. Bussemaker zei drie maanden geleden te hopen dat de schilderijen voor het eind van het jaar in Amsterdam te bezichtigen zijn.

Zorgvuldig

Maar vandaag was ze minder optimistisch over het tempo. Ze hoopt nog steeds dat de Rembrandts zo snel mogelijk te zien zijn. "Maar het moet wel zorgvuldig gebeuren." Volgens haar zijn de schilderijen formeel nog in het bezit van de huidige eigenaars, de familie De Rothschild.

Bussemaker benadrukte dat Nederland en Frankrijk goed samenwerken om de zaak af te wikkelen. "Maar een kwestie als deze vergt ook veel uitzoekwerk."    

STER reclame