Mijnwerkers verlaten voor de laatste keer de kolenmijn Kellingley Collery
NOS Nieuws

Groot-Brittannië sluit laatste kolenmijn

In Groot-Brittannië is de laatste kolenmijn gesloten. Daarmee is een einde gekomen aan een lange traditie van het mijnen van kolen, die zijn hoogtepunt beleefde tijdens de industriële revolutie van het Verenigd Koninkrijk.

Vandaag draaiden mijnwerkers van de Kellingley Colliery-mijn in Noord-Engeland hun laatste dienst. Al zingend (The Son of a Fisher Man van Tom Jones, waar ze The Son of a Coal Miner van maakten) vertrokken zij ondergronds. Een oud-mijnwerker was hierbij aanwezig en zei het gezang op 120 meter diepte buiten de mijn nog te kunnen horen.

De mijnwerkers kwamen met zwarte gezichten en stukken kool onder hun arm weer naar boven. "Er zijn een paar lads die moeten huilen, ze zijn erg emotioneel", zegt een van de mijnwerkers.

"Het werken in de mijn gaf gemeenschapsgevoel. Als je niet in de mijn werkte, dan was je wel betrokken bij het maken van mijnmachines of werkte je in de kantine. Ook ontstonden er sportclubs en verenigingen vanuit de mijn", zegt de directeur van het Nationale Kolenmijnen Museum.

Trots en verdriet bij sluiting laatste Britse mijn.

Voor milieuactivisten is dit goed nieuws; kool is een vervuilende energiebron. De mijnwerkers zijn teleurgesteld. "De industrie hoeft nog niet gesloten te worden, in deze mijn zit nog genoeg kool voor 50 jaar", zegt Chris Kitchen, secretaris van de Nationale Vakbond voor Mijnwerkers. "Het sluiten van de mijn zal de uitstoot van broeikasgassen niet beperken, maar juist laten toenemen. Nu moet de kool helemaal uit Rusland en Colombia gehaald worden in plaats van een paar kilometer verderop", aldus Kitchen.

De afgelopen jaren zijn over de hele wereld kolenmijnen gesloten. De energiewinning verschuift steeds meer naar andere bronnen, zoals nucleaire of groene energie. Op dit moment haalt Groot-Brittannië een vijfde van zijn energie uit kolen, maar naar verwachting zal dat langzaam minder worden. Door het klimaatakkoord van Parijs zal het gebruik van kolen in Groot-Brittannië mogelijk verder dalen.

Naast milieufactoren, speelde ook de grote concurrentie uit de Verenigde Staten een rol bij de sluiting van de mijn. De prijs van kool is erg laag door de grote winning van schaliegas in de VS. "Het is zelfs voor de beste kolenmijn in Groot-Brittannië onmogelijk om tegen de lage prijzen van schaliegas te concurreren", zegt Steve Fothergill, een hoogleraar aan Hallam University in het nabijgelegen Sheffield.

Een teleurgestelde mijnwerker
  • AFP
    Een teleurgestelde mijnwerker
  • AFP
    De mannen verlaten samen de mijn tijdens hun laatste dienst
  • AFP
    Een richtingsbord wijst naar de ingang van de mijn
  • AFP
    De kolenmijn van veraf
  • AFP
    De laatste keer dat de mijnwerkers uit de mijn lopen
  • AFP
    Een hoop van steenafval dat ontstaat na het ondergrondse mijnen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl