Geldermalsen wilde zelf graag 1500 asielzoekers

tijd van publicatie
William Hoogteyling / Hollandse Hoogte
Geschreven door
Ben Meindertsma
Redacteur

Niet het COA of de provincie Gelderland, maar de gemeente Geldermalsen wilde graag zelf 1500 asielzoekers opvangen voor een periode van 10 jaar. Een groot azc brengt veel voordelen met zich mee, aldus wethouder Van Maanen van Geldermalsen.

Eind november belde gedeputeerde Josan Meijers (PvdA) van Gelderland met de burgemeester van Geldermalsen. Voor 1 februari moet elke provincie 2500 plekken voor asielzoekers regelen, voor minimaal een jaar. Dat is afgesproken in een bestuursakkoord tussen gemeenten en het kabinet. En dus deed Meijers een dringend beroep op de gemeente. "Een aantal bedden is in dat telefoongesprek niet genoemd", zegt een woordvoerder van de provincie.

Goedkoper

Het verzoek van de provincie werd besproken in het college van burgemeester en wethouders. Wethouder Van Maanen (SGP) doet naar eigen zeggen zeventien jaar vrijwilligerswerk in asielzoekerscentra. Hij heeft er heel wat van binnen gezien. Zijn conclusie: een groot azc kent betere voorzieningen dan een klein azc. Dat is beter voor de asielzoekers en beter voor de omwonenden.

Bovendien is een groot azc met 1500 asielzoekers veel goedkoper dan drie azc's met elk 500 asielzoekers. "Het zou bedrijfseconomisch heel onverstandig zijn om in de regio meerdere kleine asielzoekerscentra te openen", stelt de wethouder. En dus benadert de gemeente begin december het COA met het voorstel om in Geldermalsen een azc te bouwen voor 1500 asielzoekers.

Miljoenenrisico

Een groot asielzoekerscentrum voor een langere periode heeft voor de gemeente zelf ook een groot financieel voordeel. Een aantal jaren geleden heeft de gemeente grond gekocht om te exploiteren als industriegebied. De verkoop van de grond aan bedrijven loopt zo slecht dat een deel van het gebied, 22 hectare, mogelijk niet verkocht zal worden. "De gemeente wilde projectontwikkelaar zijn, en dat heeft niet goed uitgepakt", zegt wethouder Van Maanen. 

Er bestaat de mogelijkheid dat de provincie gaat bepalen dat de grond (deels) weer verkocht moet worden als landbouwgrond, schrijft de wethouder in oktober aan de gemeenteraad. In het slechtste geval zou dat betekenen dat de grond ongeveer 11 miljoen euro minder waard is dan is ingeboekt op de begroting van het grondbedrijf van de gemeente.

Tien jaar

Hoe groter het asielzoekerscentrum, hoe meer grond het COA nodig heeft. Het COA blijkt bereid een azc voor 1500 asielzoekers te bouwen, en daarbij de helft van de grond te gebruiken. De gemeente loopt dan niet meer het risico om 11 miljoen euro te verliezen, maar in het slechtste geval nog maar 5,5 miljoen euro. 

Het COA laat de gemeente kiezen uit een periode van vijf of tien jaar. De gemeente kiest voor tien jaar. Hierdoor loopt de gemeente tien jaar lang minder risico, en kan in 2025 opnieuw worden bepaald of de grond verkocht kan worden als industrieterrein.

STER Reclame