In Geldermalsen protesteren inwoners tegen de komst van een opvanglocatie voor ruim 1500 asielzoekers ANP

Mensen zijn onterecht bang voor de komst van een groot asielzoekerscentrum naar hun gemeente. Dat zegt Jos Wienen, verantwoordelijk voor Asielzaken bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). 

"Er zijn veel Nederlanders die allemaal nare dingen verwachten bij de komst van een groot azc," zegt hij, "maar die angst blijkt vaak nergens op gebaseerd."

Veel gemeentebesturen staan voor een lastig dilemma, zegt Wienen, die ook burgemeester van Katwijk is. Zij bepalen immers of het verantwoord is om een grote opvanglocatie te faciliteren. Die beslissing moet vervolgens op gepaste wijze met de bevolking worden gecommuniceerd.

"Het is heel ernstig dat er mensen zijn die daar dan met geweld op reageren", vindt Wienen. "De tegenstanders van azc's reageren vaak heftig en emotioneel, kijk maar naar Geldermalsen. Dat maakt het lastig om er goed mee om te gaan." Volgens hem is er genoeg draagvlak onder burgers voor grote azc's. 

Jos Wienen, burgemeester van Katwijk ANP

De angst blijkt vaak nergens op gebaseerd.

Jos Wienen van de Vereniging Nederlandse Gemeenten

Grote opvanglocaties zijn noodzakelijk om alle asielzoekers in Nederland te huisvesten, zegt Wienen. Hij vindt dat lokale politici zich niet moeten laten leiden door angst. "Er zijn genoeg grote azc's en daar hebben mensen eigenlijk helemaal geen last van."

Volgens Wienen is het wel belangrijk dat gemeenten naar inwoners luisteren voordat zij een beslissing nemen. Inspraakavonden zijn volgens hem echter niet altijd een uitkomst, omdat die vaak worden verstoord door tegenstanders.

Ondanks de vele demonstraties en incidenten vindt Wienen niet dat de opvanglocaties in Nederlandse gemeenten kleiner moeten worden. "Er zijn zat plekken met grote azc's. Dan moet je niet ineens met grootschalige opvang stoppen, omdat er mensen zijn die zich tegen daar tegen verzetten."

STER reclame