Willem Holleeder zwijgt tijdens getuigenis

ANP

Willem Holleeder heeft vandaag niks gezegd tijdens zijn getuigenis in het liquidatieproces. Hij beriep zich op zijn verschoningsrecht. 

"Het was een zinloze exercitie", zegt NOS-verslaggever Mattijs van de Wiel die bij de getuigenis aanwezig was. "Hij kwam met een getergde blik binnen en had totaal geen behoefte om ook maar iets te zeggen." 

Soerel

Holleeder moest vandaag voor het gerechtshof verschijnen om te getuigen in het liquidatieproces. Holleeder staat zelf ook terecht voor deze moorden, maar omdat hij veel later is aangehouden, heeft hij een eigen proces. Het hof wilde Holleeder horen over de mogelijke rol van Dino Soerel bij deze moorden. 

Voor Soerel was de getuigenis belangrijk omdat Holleeder de rol van Soerel kon bevestigen of ontkennen. De twee hebben veel samengewerkt, maar zijn gebrouilleerd geraakt.  

Soufflé

Tien minuten na het begin sloot de voorzitter van het hof de getuigenis af, omdat het geen zin had langer door te gaan. De voorzitter maakte daarbij de vergelijking met een soufflé: "Het lijkt heel wat, maar zodra je het uit de oven haalt en het inzakt, blijkt het niks te zijn". 

Een getuige in een rechtszaak is verplicht te antwoorden op de vragen van de rechtbank. Wanneer een getuige zichzelf daarmee belast kan hij zich beroepen op zijn verschoningsrecht.