Ivo Opstelten kondigt zijn vertrek aan als minister van Justitie en Veiligheid
NOS Nieuws

Teeven en Opstelten ten val door bonnetje

Exit Opstelten, exit Teeven. De minister én staatssecretaris van Veiligheid en Justitie treden in 2015 af. Ze krijgen een bonnetje van een deal met een drugscrimineel niet boven water. Nieuwsuur lukt dat wel.

In 2000 sloot toenmalig officier van justitie Teeven een deal met drugscrimineel Cees H. Justitie had beslag gelegd op zijn rekening in Luxemburg. Na een boete van 750.000 gulden aan de staat, kreeg Cees H. het geld van die rekening terug.

En daar zat 'm de crux, want hoe hoog was dat bedrag? Jaren was dat onduidelijk, en Teeven en Opstelten hielden tot dit jaar vol dat het bonnetje kwijt was.

Tot Nieuwsuur dat bonnetje wél vond, en het om ruim 4,7 miljoen gulden blijkt te gaan. Dat duidt op een witwasoperatie door het Openbaar Ministerie voor een crimineel. Daarop konden minister Opstelten en (inmiddels) staatssecretaris Teeven eigenlijk niets anders dan aftreden.

In december concludeert een commissie dat de deal met Cees H. inderdaad niet deugde. De Belastingdienst werd ten onrechte buiten de deal gehouden en de gebrekkige informatie van het ministerie leidde tot onjuiste antwoorden aan de Tweede Kamer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl