ANP

In Geldermalsen gaat het de ochtend na de rellen vooral over wie de relschoppers waren en wie er achter bedreigingen aan de burgemeester en een raadslid zitten. 

VVD-raadslid Frank Broedelet kon gisteren vanuit de raadszaal naar buiten kijken, maar kon onmogelijk zien wie door het politiekordon probeerden te breken. "Ik begrijp van mensen die alles gezien hebben dat er groepen van buiten klaarstonden om op te stomen naar het gemeentehuis, maar dat zijn geruchten", zegt Broedelet in het NOS Radio 1 Journaal

Zijn SGP-collega Lourens van Bruchem weet ook niet wie de relschoppers waren. "Ik hoop niet en ik denk ook niet dat wij als nuchtere Betuwenaren dit geweld uit onszelf zouden doen." 

Een jongen uit Den Haag vertelde dat ze in groepen rondreizen en dan gaan rellen.

Inwoner van Geldermalsen

Een inwoner van Geldermalsen die spandoeken had opgehangen, zegt dat hij veel jongeren zag die hij eerder nooit had gezien. "En ik ken veel jongeren uit de buurt." 

"Tussen de mensen waren ook veel Rotterdammers en Hagenezen. Ik ben zelf ook aangesproken door een jongen uit Den Haag of ik volgende week mee wil naar Rotterdam. Hij vertelde dat ze in groepen rondreizen en dan gaan rellen", zegt de man tegen WNL Goedemorgen Nederland

De oprichters van de Facebookgroepen Geldermalsen zegt nee tegen azc en Zeg nee tegen azc benadrukken dat ze niets met de rellen te maken hebben. Een van hen, die zijn naam niet gepubliceerd wil hebben, zegt dat hij al bijna 30 jaar in Geldermalsen woont, maar de relschoppers niet herkende. "Ik vind het belachelijk. Dit was een klein groepje raddraaiers.

'Jullie gaan er allemaal aan'

Raadslid Van Bruchem zat tijdens de vergadering met zijn rug naar de menigte. "We waren bij de vijfde inspreker en toen werd het spannend. Een aantal mensen was bang, ik persoonlijk niet. Het meest wrange is nog wel dat onze democratie op deze manier heel veel geweld wordt aangedaan."

Dat veel mensen hun mening geven over de komst van een asielzoekerscentrum, vindt Van Bruchem geen probleem. Veel raadsleden zijn volgens hem bestookt met e-mails die positief en negatief waren. 

Een persoonlijk dieptepunt noemt hij een telefoontje van gisteravond. Zijn zoon neemt de telefoon op en krijgt een tegenstander van het azc-plan aan de lijn. "Als jouw vader vanavond voor stemt, gaan jullie er allemaal aan." Van Bruchem doet later vandaag aangifte van de bedreiging. 

Gisteren maakte het Openbaar Ministerie bekend dat burgemeester De Vries is bedreigd vanwege de mogelijke komst van het azc. Ook zij doet aangifte. 

Opruimen

De politie heeft tot nu toe veertien mensen gearresteerd. Om 11.00 uur is er een persconferentie op het gemeentehuis.

In de tussentijd wordt in de omgeving alles opgeruimd. Stukken straat worden opnieuw gelegd en scherven van glas en vuurwerkresten worden van de straten geraapt. 

De persconferentie is rechtstreeks te volgen op NPO 1 en op NPO Nieuws.

STER reclame