Afgelopen zaterdag was er een open dag op het nieuwe stuk snelweg Jan Hess / NOS

De verlengde A4 tussen Schiedam en Delft gaat morgenavond na de avondspits open in de richting Delft. Rond 19.30 uur zullen de afzettingen worden weggehaald, meldt RTV Rijnmond

De rijstroken richting Schiedam gaan in de nacht van zondag op maandag open, laat Rijkswaterstaat weten.

Het verkeer kan dan voor het eerst gebruik maken van het zeven kilometer lange stuk snelweg, dat de filedruk op de A13 moet verlichten.

Lange aanloop

De aanleg van het stuk snelweg heeft een lange aanloop gehad. In 1950 werd voor het eerst over de weg gesproken. Door procedures van tegenstanders, trage besluitvorming en steeds wisselende regelgeving duurde het 63 jaar voordat de weg kon worden aangelegd.

Bij de bouw van de weg ontstonden complicaties. Een deel van de weg is verdiept aangelegd. Er kwam meer water omhoog dan verwacht. 

Dat moet worden weggepompt omdat de weg anders onder water kan komen te staan. Het wegpompen van water kan leiden tot verzakkingen van huizen en boerderijen in de buurt.

Oplossing

Het Hoogheemraadschap gaf daarom nog geen vergunning voor ingebruikname van de weg. Dinsdag meldde Rijkswaterstaat dat er een oplossing voor dit probleem was gevonden. 

Na extra onderzoek bleek dat het wegpompen toch verantwoord kan. Door het afgepompte water elders weer de grond in te brengen, kan worden voorkomen dat de veengrond verdroogt en verzakt.

STER reclame