een terugkerende Nederlandse patrouille in Nederlands Indië Verzetsmuzeum Zuid-Holland

Het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL) heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog ten minste drie kindsoldaten gerekruteerd, blijkt uit meldingen die zijn binnengekomen bij het ministerie van VWS. 

De drie voormalige kindsoldaten hebben zich gemeld bij het ministerie voor de regeling in de zogenoemde 'backpay-kwestie'. Met deze regeling kunnen oud-soldaten en ambtenaren die werkten in Nederlands-Indië tijdens de bezetting door Japan, een vergoeding krijgen van 25.000 euro. De regeling is in het leven geroepen omdat deze groep tijdens de bezetting 41 maanden lang geen salaris heeft gekregen. 

Onbekend

Volgens De Telegraaf was de jongste man tijdens de oorlog zeven jaar oud. Dat meldt de krant op basis van een inventarisatie die het Indisch Platform gemaakt heeft van de binnengekomen meldingen. Het platform maakte zich namens de Nederlands-Indische gemeenschap jarenlang hard voor de extra vergoeding. 

Het ministerie zegt tegen De Telegraaf dat er tot nu toe niks bekend was over de aanwezigheid van kindsoldaten in Nederlands-Indië. Ook het NIOD was niet op de hoogte van kindsoldaten in Nederlandse dienst. Wel zijn er bij het NIOD gevallen bekend van jongeren van rond de 16 jaar die voor het KNIL werkten. 

Het ministerie gaat extra onderzoek doen naar de groep relatief jonge mannen die zich gemeld hebben. 

STER reclame