Een dijk bij Holwerd Harm Weistra/Omrop Fryslân

Inwoners van Friesland gaan de komende jaren tientallen miljoenen euro's wegenbelasting minder betalen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. De provincie wil met deze stap de Friese economie stimuleren.

Vanaf 1 januari betalen autobezitters zo'n 27 procent minder aan zogenoemde provinciale opcenten dan afgelopen jaar. Daardoor zal er tussen 2016 en 2019 naar verwachting jaarlijks 20 miljoen euro minder in de provinciale kas stromen.

Die gemiste inkomsten zal de provincie de komende tijd dus ergens anders vandaan moeten halen om de begroting rond te krijgen. Een van de mogelijkheden is om de financiële reserves van de provincie aan te spreken. Volgens eerdere cijfers van het CBS had Friesland in 2014 ongeveer 1,5 miljard euro aan eigen vermogen.

Vetpot

Overigens betaalden de Friezen jarenlang juist veel wegenbelasting. "Het tarief was relatief hoog in Friesland", aldus Floris Jansen van het CBS, "maar het gaat nu tot de lagere behoren."

De motorrijtuigenbelasting, die alle Nederlanders met een motorvoertuig betalen, bestaat uit een deel dat naar het Rijk gaat en een deel dat naar de provincies gaat. De overheden mogen het geld besteden zoals ze willen. Ze hoeven het niet per se aan wegen uit te geven en hebben zelf invloed op de hoogte van het tarief. Daardoor is de belasting een belangrijke inkomstenbron voor provincies.

STER reclame