ANP
NOS Nieuws

Geldermalsen, van rust naar veldslag

"Hoe dit gaat aflopen? Ik vraag het me af", zei verslaggever Theo Verbruggen in het NOS Achtuurjournaal over de grimmige sfeer bij het gemeentehuis in Geldermalsen. Een kwartier later braken rellen uit en moest de vergadering over de komst van een asielzoekerscentrum worden beëindigd. Een overzicht van een onrustige avond in Geldermalsen:

Protest overdag

In Geldermalsen wonen 11.000 mensen. Met de komst van het azc zouden daar 1500 asielzoekers bovenop komen. En dat is voor een aantal inwoners een te grote groep, blijkt de middag voor de raadsvergadering.

'Ik vind het een beetje uit verhouding'

Relletjes worden nog niet verwacht, al zetten de autoriteiten veel beveiligers in. Ook enkele journalisten merken dat.

Aan het begin van de avond is de raadszaal volgestroomd en mogen zestig inwoners hun mening over het azc geven. Buiten staan op dat moment veel mensen bij de hekken en wordt het eerste vuurwerk afgestoken.

Vlak voor half negen wordt de sfeer grimmiger en grimmiger. Er wordt vuurwerk afgestoken en de hekken om het gemeentehuis worden geforceerd.

Onrust in Geldermalsen

Binnen is de vergadering bezig, maar als het vuurwerk van de relschoppers in de raadszaal is te ruiken, wordt besloten tot ontruiming.

Ontruiming raadszaal Geldermalsen

De burgemeester, Miranda de Vries, laat even later weten dat binnen iedereen ongedeerd is.

De politie probeert in de uren erna de situatie onder controle te krijgen. Het plein bij het gemeentehuis wordt schoongeveegd. Tegen 23.00 uur 's avonds keert de rust terug. Veertien relschoppers zijn opgepakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl