De VVD-bewindspersonen Dijkhoff, Van der Steur en Rutte tijdens het debat

'Dit debat gaat over het aanzien van de politiek'

ChristenUnie-leider Segers vindt dat de kwestie van de Teevendeal een slecht beeld neerzet van de politiek. Hij vindt dat het kabinet de indruk heeft gewekt dat politici zich niet aan de wet hoeven te houden. Dat zei hij in het Kamerdebat over de Teevendeal, dat op dit moment aan de gang is.

Segers: "Hoe kunnen we van burgers vragen dat zij zich aan de wet houden als de indruk wordt gewekt dat politici dat niet hoeven?" Hij vindt het ook ernstig dat het kabinet de Tweede Kamer verkeerde en onvolledige informatie heeft gegeven. "Dit debat gaat over het aanzien van de politiek."

SP-leider Roemer heeft een even hard oordeel. "De crux van dit debat is dat de geloofwaardigheid van de mensen in de politiek is aangetast. En dat is de premier aan te rekenen."

Geloofwaardigheid

De oppositiepartijen willen ook weten waarom Van der Steur en Dijkhoff zich op het ministerie van toenmalig minister Opstelten met de Teevendeal hebben bemoeid toen zij nog Kamerlid waren. En waarom zij er toen voor kozen bepaalde informatie over de bedragen van de Teevendeal achter te houden voor het publiek en de Kamer.

Dat is ook voor CDA-leider Buma een zwaar punt. "Zij hebben niet de Kamer geprobeerd te informeren, nee, zij wierpen mist op. En een week later zaten Van der Steur en Dijkhoff zelf in het zadel op dat ministerie."

Buma zegt dat het maar om één ding ging, het beschermen van het VVD-belang. "En dat deugt niet."

Partijbelang

"De fundamenten van de rechtstaat zijn ondergeschikt gemaakt aan het partijbelang", is ook de conclusie van D66-leider Pechtold. Hij vindt dat de VVD'ers Rutte, Opstelten, Teeven, Van der Steur, Dijkhoff en Van Miltenburg zich door de kwestie hebben laten meesleuren met alleen hun eigen politieke belang voor ogen.

Hij geeft premier Rutte in het debat nog wel de kans de schade te beperken. "Probeert u het vandaag eens alleen met de waarheid", zegt hij tegen Rutte. Of D66 een motie van wantrouwen indient, zal voor een groot deel van het antwoord van de premier afhangen, liet Pechtold gisteren weten.

Regie

PVV-leider Wilders vindt dat premier Rutte moet opstappen. Hij wijst daarbij op peilingen die gaan over het gebrek aan vertrouwen in de premier.

GroenLinks-leider Klaver vraagt zich af of Rutte wel voldoende de regie heeft genomen in de hele kwestie, om zo te voorkomen dat er allemaal verkeerde beslissingen werden genomen. "De hele kwestie geeft het beeld van een politieke witwasoperatie".

Verstandig advies

VVD-fractievoorzitter Zijlstra verdedigt wat de voormalige Kamerleden Van der Steur en Dijkhoff op 4 maart 2015 hebben gedaan. Hij vindt dat zij minister Opstelten goed hebben geadviseerd.

Zijlstra: "Ik loop niet weg voor het feit dat er nogal wat misgegaan is. Maar het advies om de bedragen weg te laten die in Nieuwsuur werden genoemd vind ik verstandig." De oppositiepartijen accepteren deze verdediging van Zijlstra niet.

Gespreksverslag

PvdA-leider Samsom zegt dat zijn partij niet inhoudelijk betrokken is geweest bij de gang van zaken op 4 maart. Wat Samsom vooral wil weten is waarom premier Rutte een gespreksverslag van staatssecretaris Teeven achterhield, terwijl hij daarin het bijna juiste bedrag van 4,8 miljoen gulden noemde.

Het debat is begonnen om 14.00 uur en wordt live uitgezonden op NPO1 en NPO Politiek. Van der Steur en Dijkhoff komen later vandaag aan het woord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl