AFP

Japanners moeten één achternaam kiezen als ze trouwen. Dat heeft het Japanse hooggerechtshof bepaald. De uitspraak heeft vooral gevolgen voor Japanse vrouwen, omdat zij in 96 procent van de gevallen de achternaam van hun man aannemen. 

De zaak was aangespannen door vijf vrouwen. Zij eisten van de overheid een schadevergoeding van 450.000 euro voor het ongemak en de psychische gevolgen die zij hebben ondervonden van hun nieuwe achternaam.  

"Wanneer je je meisjesnaam verliest ben je vernederd, alsof je niet gerespecteerd wordt, het is alsof er een deel van je verdwijnt", zegt Kaori Oguni, een van de klagers tegen The Guardian

Traditie

Met hun gang naar de rechter, die begon in 2011, hoopten de vrouwen dat de rechter de regel over de achternamen ongrondwettelijk zou verklaren.  Het voorschrift zou de burgerrechten van getrouwde stellen schenden. 

De rechtszaak riep veel weerstand op van conservatieve partijen en critici die erop wezen dat de wettelijke bepaling een belangrijke Japanse traditie is. Vroeger was een huwelijk in Japan een verbinding tussen twee families. Het was dan ook normaal dat een vrouw na haar huwelijk haar eigen familie verliet en bij de familie van haar man hoorde. 

Discriminatie

Verder vrezen critici voor een administratieve chaos wanneer vrouwen naast de naam van hun echtgenoot ook hun eigen naam aanhouden. Maar het komt steeds vaker voor dat Japanse vrouwen in het dagelijks leven hun meisjesnaam gebruiken en bij overheidszaken de naam van hun man. 

Japan is een van de laatste ontwikkelde landen die het gebruik van twee namen verbieden. Een VN-commissie die strijdt tegen discriminatie van vrouwen heeft Japan eerder al opgeroepen de wet te herzien. 

Scheiding

Verder deed het hooggerechtshof uitspraak over de termijn waarop vrouwen na een scheiding weer mogen trouwen. De rechters vinden de lengte van de huidige termijn van zes maanden ongrondwettelijk, maar bepaalden de nieuwe termijn op honderd dagen.   

STER reclame